V Krškem in Brežicah zbirajo računalniško opremo za otroke, ki jo nujno potrebujejo

Šolanje na daljavo v Brežicah: Za učence iz socialno šibkih družin zbrali 27 računalnikov.

Fotografija je simbolična.

V akciji zbiranja računalnikov, v kateri sodelujejo Občina Brežice, Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice (ZPTM) in občanke ter občani, so do zdaj zbrali 27 dodatnih računalnikov. Te bodo namenili otrokom in socialno šibkih družin v osmih brežiških osnovnih šolah.

Potrebujejo jih za slednje pouku na daljavo.

Ko so šole ob izbruhu epidemije koronavirusa začele z izvajanjem izobraževanja na daljavo, je brežiška občina skupaj z osnovnimi šolami izvedla pregled, ali imajo vsi učenci in učenke zagotovljene možnosti za tovrstno učenje. Ugotovili so, da temu ni tako, zato so šole učencem, ki so izrazili potrebo po računalniški opremi, zagotovile tablične računalnike, nekatere šole tudi računalniško opremo iz računalniških učilnic. Po ponovnem preverjanju so šole ugotovile dodatne potrebe po računalniški opremi kot tudi po zagotavljanju mobilnega dostopa. Posamezni učenci so namreč do gradiva dostopali prek mobilnih telefonov svojih staršev, kar zelo otežuje kakovostno spremljanje in dolgoročno sledenje pouku. Težavo so imele tudi družine s tri in več šoloobveznimi otroki, ki so na enem računalniku težko usklajevali šolske obveznosti skozi dan.

Občina Brežice je zato pozvala širšo javnost in svoje javne zavode, da preverijo, ali razpolagajo z delujočimi računalniki, ki se jim lahko odrečejo in jih namenijo osnovnošolcem. Povabilu so se odzvali tudi gospodarstveniki, ki so do zdaj podarili štiri računalnike. Same občanke in občani so prispevali šest računalnikov, ZPTM sedem in Občina Brežice deset. Tako so skupaj zbrali opremo za 27 učenk in učencev osnovnih šol občine. Poleg računalnikov je Občina Brežice dodatno zagotovila še dve mobilni dostopni točki.

Ker potrebe učencev po računalniški opremi ugotavljajo sproti, običajno takrat, ko učitelji preverjajo, ali učenci rešujejo zadane naloge, akcija zbiranja računalniške opreme še poteka. Vsi, ki želijo prispevati računalnike, lahko več informacij dobijo na telefonski številki 07 620 55 00 (sprejemna pisarna) ali po e-pošti [email protected]

Tudi v krški občini učenkam in učencem, ki niso imeli dostopa do interneta ali računalnikov oz. tablic za spremljanje pouka na daljavo, pomagajo s šolsko opremo. Kljub temu pa nekateri učenci še vedno nimajo računalniške opreme, zato na pomoč pozivajo tako podjetja kot posameznike.

M. P.