V krškem Gaju zaslužnih doprsni kip Dragotinu Ferdinandu Ripšlu

Župan občine Krško Miran Stanko in župnik Župnije Krško – Videm ob Savi Mitja Markovič sta v Gaju zaslužnih občanov v starem mestnem jedru Krškega odkrila doprsni kip duhovnika, pesnika, sadjarja, kronista in narodnega buditelja Dragotina Ferdinanda Ripšla. Kip so odkrili ob njegovi 200. obletnici rojstva.

 

Ripšl velja za začetnika sadjarstva v Posavju, med drugim je sodeloval pri ustanavljanju slovenske čitalnice v Sevnici, bil je narodni buditelj, njegov največji doprinos Krškemu pa je gotovo Kronika videmske župnije, v kateri je ohranil pričevanje svoje dobe. V njej je poleg cerkvenega življenja popisal tudi življenje ljudi v tistem času, običaje, gospodarski utrip, s čimer je njegova kronika dragocen domoznanski vir.

Na pobudo Župnije Krško – Videm ob Savi in ob soglasju Krajevno skupnostjo mesta Krško je sklep o postavitvi obeležja Ripšlu potrdil tudi Občinski svet Občine Krško. Kot je dejal župan, je Ripšl s svojim delom pustil velik pečat v Krškem in v Posavju, zato je prav, da se ob 200. obletnici njegovega rojstva z obeležjem poklonimo njegovemu ustvarjanju in počastimo spomin nanj. S svojim delom in zapisi je namreč naslednjim rodovom zapustil veliko dragocenost. Doprsni kip iz brona je izdelal akademski kipar Mirko Bratuša.

M. P.