V Krškem bodo ob 200. obletnici rojstva Josipine Hočevar obeležili Josipinino leto

Ob 200. obletnici rojstva gospodarstvenice, mecenke in dobrotnice Josipine Hočevar v Krškem z nizom dogodkov in prireditev v Krškem letos obeležujejo Josipinino leto. Na novinarski konferenci so ga predstavili župan Mestne občine Krško Janez Kerin, direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc in direktorica Centra za podjetništvo in turizem Krško Kristina Ogorevc Račič.

Josipinino leto, ki na pobudo Mestne občine Krško in v sodelovanju z različnimi partnerskimi organizacijami – od javnih zavodov, kulturnih in drugih društev do gostinskih ponudnikov, z nizom dogodkov in prireditev poteka od aprila do septembra 2024. »Z obeležitvami, kot je Josipinino leto, se spominjamo ljudi, ki so v preteklosti veliko storili za naše mesto in ki so veliko pomenili v naši zgodovini. Josipina Hočevar je bila ključna figura v razvoju ne le enega, temveč dveh mest – Radovljice, kjer se je rodila, ter našega Krškega, kjer je preživela večino svojega življenja. V tem posebnem letu nas čaka vrsta prireditev in dogodkov, ki bodo pričarali duh Josipininega časa. K sodelovanju smo povabili različne organizacije, od javnih zavodov do društev in gostincev, ki bodo s svojim prispevkom obeležili Josipinino leto,« je na novinarski konferenci povedal župan Mestne občine Krško Janez Kerin. Osrednji dogodek bo prav na 200. obletnico rojstva Josipine Hočevar, 6. aprila 2024. »Na ta dan bomo gostili predstavnike Občine Radovljica, kjer je bila Josipina Hočevar leta 1824 rojena, kar nam je še posebej v čast. Praznovanju se bodo pridružili tudi gostinci iz starega mestnega jedra Krškega, ki na ta dan pripravljajo posebno ponudbo. Veseli nas, da se je naši pobudi v spomin na izjemno Josipinino zapuščino odzvalo skoraj celotno staro mestno jedro.« Župan Janez Kerin je še izpostavil logotip, ki je nastal v počastitev Josipininega leta, ki simbolizira njen pomen in dediščino.

Na osrednjem dogodku bomo spoznavali dediščino, ki še danes daje pečat mestu

Osrednji dogodek je podrobneje predstavila direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc. »Obletnico bomo na ta dan v sodelovanju z Mestno občino Krško, Občino Radovljica, Posavskim muzejem Brežice, Muzeji radovljiške občine, JSKD OI Krško in Društvom zbirateljev Verigar Brežice počastili z nizom dogajanj v starem mestnem jedru, Mencingerjevi hiši in Mestnem muzeju Krško. Na poti od Bonove hiše, mimo Hočevarjevega mavzoleja in drugih izpostavljenih objektov starega mestnega jedra Krško bomo z udeleženci sprehoda spoznavali dediščino, ki še danes daje pečat mestu in pozornega obiskovalca spominja na zakonca Josipino in Martina Hočevarja, ki sta v drugi polovici 19. stoletja sooblikovala mesto ob reki Savi. Sprehod bomo sklenili na Hočevarjevem trgu s srečanjem predstavnikov Mestne občine Krško in Občine Radovljica.«

Po ogledu cerkve Janeza Evangelista, katere zunanjost krasijo plastike kiparja Ivana Zajca, umetnika, ki mu je študij kiparstva na Dunaju s štipendijo omogočila prav Josipina Hočevar, sledi obisk Mestnega muzeja Krško. Po stalni razstavi Meščanka Josipina Hočevar: gospodarstvenica, mecenka in dobrotnica bosta obiskovalce na javnem vodstvu pospremili avtorici razstave Alenka Černelič Krošelj iz Posavskega muzeja Brežice in mag. Tita Porenta iz Muzejev radovljiške občine. »Sočasno bo na voljo ustvarjalni kotiček Na obisku pri Josipini Hočevar, v katerem bo mogoče preizkusiti svoje veščine in spretnosti pri ročnih delih. V recepciji Mestnega muzeja Krško bodo ob razstavi Personalizirana znamka Josipine Hočevar in priložnostni žig Društva zbirateljev Verigar Brežice obiskovalci lahko napisali razglednico s podobo in znamko Josipine Hočevar.« V preddverju Mestne občine Krško bo od 5. aprila do 31. avgusta 2024 spominu na Josipino Hočevar posvečena muzejska vitrina, za vsebino katere bodo poskrbele sodelavke Mestnega muzeja Krško, je še dodala Darja Planinc.

»Njena zgodba, ki je bila dolgo spregledana, ob 200-letnici njenega rojstva pa je ponovno postavljena v ospredje, nas bo zagotovo navdihnila«

Direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, ki je izvrstna poznavalka življenja in dela Josipine Hočevar, je poudarila, da je bila Josipina v svojem času uspešna ženska 19. stoletja. »Skupaj z možem Martinom je izkazala odlično gospodarjenje ter se zavzemala za razvoj šolstva, mesta in širšega območja. Njene velikodušne donacije šolam, župnijam za obnove cerkva ter mestoma Radovljica in Krško, kjer je preživela skoraj 70 let, so še danes opazne tako snovno kot nesnovno. Njena zgodba, ki je bila dolgo spregledana, ob 200-letnici njenega rojstva pa je ponovno postavljena v ospredje, nas bo zagotovo navdihnila ter nam dala zgled. Ob tej priložnosti se veselimo, da lahko skupaj s številnimi organizacijami pripravimo različne dogodke, s katerimi bomo počastili Josipinino leto.« Posavski muzej Brežice sodeluje pri osrednjem dogodku, dan pred tem, 5. aprila 2024, pa bo v Valvasorjevi knjižnici Krško potekalo predavanje Alenke Černelič Krošelj z naslovom Josipina Hočevar, ženska 19. stoletja, ki je odlično »gospodinjila«.

Družinski piknik v parku bo v letu 2024 posvečen Josipini Hočevar

Prireditev Družinski piknik v parku bo potekala 8. junija 2024 v organizaciji Centra za podjetništvo in turizem Krško v sodelovanju z Valvasorjevo knjižnico Krško, JSKD OI Krško, Mestnim muzejem Krško, Posavskim muzejem Brežice, lokalnimi društvi in ponudniki, podrobneje pa ga je predstavila direktorica Centra za podjetništvo in turizem Krško Kristina Ogorevc Račič. »Razgiban program, ki se prične ob 17. uri, zajema zabavo z Ribičem Pepetom za najmlajše, delavnice, srečanje z znamenitimi Krčani, še posebej s krško dobrotnico Josipino Hočevar (Posavski muzej Brežice). Obiskovalci si bodo lahko ogledali novo knjižnico ali kapucinsko knjižnico, Speedway zbirko, ustvarjali pod mentorstvom Mestnega muzeja Krško in si z njihovim vodstvom ogledali Hočevarjev mavzolej. Za večerno zabavo bo od 20. ure naprej poskrbel Andrej Šifrer. V parku bo na voljo še poslikava obraza in Fotobox, potekala bo tudi predstavitev različnih društev.« Kristina Ogorevc Račič je še dodala, da bo poskrbljeno za kulinarično ponudbo ter da se prireditev poteguje za naziv Zero waste prireditev, zato jo bo spremljala zelena straža in Ekologi brez meja.

Vir: Mestna Občina Krško