V Kostanjevici na Krki nova postavitev Borčićevega grafičnega kabineta in razstave Upor

V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, ki hrani del likovne zapuščine slikarja in grafika Bogdana Borčića, bodo včeraj odprli novo, 17. postavitev stalne razstave njegovega grafičnega kabineta. Hkrati bodo odprli svoj del razstave Upor 1573-2023, ki so jo pripravili ob 450-letnici velikega slovensko-hrvaškega kmečkega upora.

 

V Grafičnem kabinetu Bogdana Borčiča bodo po zasnovi, ki so jo tam uvedli zadnja leta, soočili Borčićeva in likovna dela Gustava Gnamuša oziroma dveh velikanov slovenskega postmodernega slikarstva, so sporočili iz kostanjeviške galerije.

Njuni življenjski poti sta pogosto tekli vzporedno, saj sta bila sodelavca na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in prijatelja. Hkrati sta oba prejela Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Pri drugi razstavi ob 450-letnici slovensko-hrvaškega kmečkega upora, katere del so v petek odprli v Kulturnem domu Krško, gre za celoletni medmuzejski slovensko-hrvaški projekt oziroma razstavo, ki so jo ob sodelovanju preostalih projektnih partnerjev pripravili z omenjenim krškim domom.

Nova postavitev Grafičnega kabineta Bogdana Borčića bo na ogled do 1. februarja prihodnje leto, kostanjeviški del likovne razstave Upor 1573-2023 pa do 17. decembra.

A. M.