V kombiju tihotapil 21 tujcev in ogrožal njihova življenja

6. 1. dopoldne je na mejni prehod Obrežje na vstop v Slovenijo pripeljal voznik kombija Ford Transit madžarskih registrskih oznak. Policisti so ugotovili, da 39-letni državljan Gruzije v tovornem delu kombija prevaža 17 državljanov Sirije in štiri državljane Kitajske, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Tujci so stali nagneteni v zaprtem tovornem delu vozila, v prostoru brez oken in prezračevanja, dolgem 285 cm, širokem 170 cm in visokem 166 cm. V zaprtem prostoru se niso mogli gibati, izpostavljeni so bili nevarnosti za življenje in zdravje.

Državljanu Gruzije so odvzeli prostost, ga pridržali in mu zasegli kombi. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države so ga privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Državljani Sirije in državljani Kitajske so v postopku izrazili namero za mednarodno zaščito in so bili odpeljani v azilni dom.

Kazenski zakonik določa, da kdor se ukvarja s tem, da tujce, ki nimajo dovoljenja za vstop v Republiko Slovenijo ali prebivanje v njej, nezakonito spravlja na njeno ozemlje, jih po njem prevaža ali jim pomaga pri skrivanju ali kdor enega ali več takih tujcev z namenom pridobitve premoženjske koristi zase ali za koga drugega nezakonito spravi čez mejo ali ozemlje države, jih po njem prevaža ali omogoči nezakonito prebivanje na njem, se kaznuje z zaporom od treh do desetih let in denarno kaznijo. Če storilec s temi dejanji sebi ali komu drugemu pridobi nesorazmerno premoženjsko korist ali priskrbi brezpravno delovno silo ali koga izpostavi nevarnosti za življenje ali zdravje ali taka dejanja stori kot član hudodelske združbe, se kaznuje z zaporom od treh do petnajstih let in denarno kaznijo.

PU Novo mesto