V Italiji in Avstriji brez izkazanega covidnega potrdila ne morete jesti v restavraciji

Čeprav nasprotniki ukrepov za preprečevanje epidemije pri nas menijo, da so ukrepi preostri, izkušnje iz tujine kažejo, da se nam v tem pogledu godi zelo dobro, morda celo predobro.

 

V Italiji na primer je včeraj v veljavo stopil stopila nova vladna uredba, ki med drugim vsem zaposlenim na šolah predpisuje izpolnjevanje pogoja PCT. Kdor tega ne upošteva, bo do nadaljnjega ostal brez službe in tudi brez plače.

Preden bodo zaposleni vstopili v šolo, bodo tako morali pristojnim pokazati ustrezno digitalno potrdilo. Kdor pogojev ne bo upošteval, ne bo smel prestopiti šolskega praga, odsotnost pa bo neupravičena. Zaposleni bo imel pet dni časa za ureditev stanja, če tega ne bo naredil, mu bodo začasno prekinili delovno razmere, začasno ne bo dobil tudi plače.

V Avstriji na primer v restavraciji ne dobite hrane, v kolikor nimate potrdila, da izpolnjujete pogoj PCT. Pogoj PCT velja tudi za obisk zunanjih kopališč. Ta morajo izpolnjevanje pogoja preveriti, sicer jih doleti 6000 evrov kazni, gosta pa od 2000 do 3000 evrov.

PCT potrdilo je pogoj tudi za obisk italijanskih restavracij in hotelov. Izpolnjevanje pogoja osebje dosledno preverja.

A. M.