V Golobičevem štabu naj bi snovali še eno instant stranko

Na levici v zadnjem času pospešeno snujejo novo stranko. Kot že nekajkrat do zdaj, jo bodo skušali predstaviti kot stranko novih obrazov, čeprav bodo v ozadju, kot vse kaže, stari obrazi levice.

 

Oblikovanje nove stranke je nedavno v oddaji Studio City na TV Slovenija potrdil nesojeni kandidat za mandatarja Jože P. Damijan. Med drugim je povedal, da se je oblikovala skupina ljudi, ki pripravlja vse potrebno za oblikovanje nove, levosredinske stranke, ki naj bi nastopila že na naslednjih volitvah. Nekaj dni pozneje so v javnost prišla tudi imena glavnih akterjev, med katerimi tudi ime Gregorja Golobiča. Ta je javnosti znan kot nekdanji glavni tajnik LDS, ki je po propadu LDS ustanovil stranko Zares, a je ta klavrno propadla potem, ko se je v javnosti razkrilo, da je javnosti lagal o svojem lastniškem deležu v Ultri. Na to, da je Golobič eden od glavnih akterjev novih instant strank, je nedavno javno opozoril tudi vodja poslanske skupine Matjaž Han, ko je dejal: “Ne bom se veliko zmotil, če rečem, da so v ozadju ena in ista imena, z enakimi idejami, le frontmani novih strank so različni. V ozadju gotovo ni Milana Kučana, kot mu to radi pripisujejo, imajo pa svojo vlogo verjetno tudi Gregor Golobič kot nekdanji predsednik Zaresa in njegovi sodelavci.”

Ravno Golobič naj bi bil tisti, ki naj bi v zadnjih slabih dveh desetletjih stal nad ustanavljanjem strank novih obrazov. Tem je bilo skupno, da so nastopile tik pred volitvami, pobrale precejšen delež glasov, nato pa klavrno propadle, ko se je izkazalo, da za njimi stoji stara, skrajno leva politika. Najprej je bila to stranka Zorana Jankovića, nato Stranka Mira Cerarja, zdaj še Stranka Marjana Šarca, ki ji mnogi napovedujejo potop takoj, ko bo ustanovljena nova stranka. Slišati je, da naj bi Golobič za vodenje stranke intezivno nagovarjal predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, a temu mandat še ni potekel in neuradno nima interesa, da bi vstopil v slovensko politiko. Trenutno namreč zasluži precej več, tudi njegova trenutna funkcija je v svetu bistveno bolj prepoznavna.

Zanimivo je, da gre tudi tokrat ustanavljanje nove stranke z roko v roki z javnomnenjskimi agencijami. Tako verjetno ni naključje, da je agencija Mediana z anketnimi vprašanji že začela pripravljati teren za novo stranko. Ravno včeraj je bilo v Delu objavljena anketa, ki med drugim prinaša vprašanje, ali bi bil v slovenski politiki potreben nov obraz.

No, precej zgovoren komentar o novi, strari stranki je dal odgovorni urednik informativnega programa PlanetT, Mirko Mayer, ki je med drugim ob tem zapisal, da Slovenci “ponovno iščejo ljubezen na prvi pogled”. “Definicija norosti po Einsteinu: delati iste stvari in pričakovati drugačne rezultate,” je bil kritičen.

A. M.