V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki razstavljeni evropski ekspresionisti

V novih razstavnih prostorih Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki so odprli mednarodno likovno razstavo Obrazi ekspresionizma – Odtisi duha, na kateri so ob osrednjih slovenskih predstavnikih ekspresionzima ob bok postavljena ključna imena nemškega in češkega ekspresionizma.

Razstavo je odprl minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Tone Peršak, slavnostna govornica pa je bila veleposlanica Češke republike v Ljubljani Vera Zemanova.

Mednarodna razstava del nemških, čeških in slovenskih ekspresionistov je prvi poskus umeščanja slovenskega ekspresionizma v srednjeevropski milje, pravijo v galeriji.

Na razstavi so ob bok osrednjim slovenskim predstavnikom ekspresionzima, kot so Božidar Jakac, France Kralj, Tone Kralj, Veno Pilon, Fran Tratnik, Nande Vidmar, Drago Vidmar ter drugi, postavljena ključna imena nemškega in češkega ekspresionizma, kot so Ernst Ludwig Kirchner, Emil Nolde, Karl Schmidt-Rottluff, Käthe Kollwitz, August Brömse ter Emil Filla, Josef Čapek, Bohumil Kubišta, Otto Gutfreund ter drugi.

Razstava je nastala v sodelovanju s češkim muzejem Galerie Středočeského kraje iz Kutne Hore, na njej pa so predstavljena dela iz Institut für Auslandsbeziehungen (IFA), Kupferstich-Kabinett – Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Kunstforum Ostdeutsche Galerie Regensburg, Moderne galerije, Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Pilonove galerije, Umetnostne galerije Maribor ter zasebnih zbirk.

Dela si bo mogoče ogledati do 20. septembra.

M. R.