V državnem zboru danes o spremembah azilne zakonodaje

Poslanke in poslanci bodo na današnji seji državnega zbora med drugim obravnavali tudi predlog za spremembo t. i. azilne zakonodaje. Spremembe so nujne, na to je za portal moja-dolenjska.si  v nedeljo opozoril tudi dr. Anton Olaj,  upokojeni direktor PU Novo mesto.

Danes pa je na Twitterju vse poslanske skupine ponovno pozval, naj predlagane spremembe azilne zakonodaje podprejo.

Dr. Anton Olaj (vir: Twitter)

Dr. Anton Olaj je za portal pojasnil četrtkovo odločitev vlade, ki je s seznama varnih držav umaknila Turčijo. Opozoril je tudi na zanemarjanje človekovih pravice lastnih državljanov po varnosti, ki izhajajo iz 34. člena Ustave RS, pa tudi na to, da kljub številnim argumentiranim opozorilom javnosti vlada vztraja na samooceni, da je shengenska meja dobro varovana, čeprav je očitno, da temu ni tako in da zaradi tega obstaja realna možnost, da Slovenija zaradi zaščitnih ukrepov Madžarske, Avstrije in Italije postane migrantski žep.

“Ravno iz teh razlogov se mi zdi pomembno, da bi poslanci v Državnem zboru še posebno preudarno obravnavali pred kratkim vložen predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o mednarodni zaščiti, katerega ambicija je zmanjšati pritisk ilegalnih migrantov na Slovenijo,” je pojasnil nekdanji direktor PU Novo mesto.

Predlog je danes na poslanskih klopeh, pripravili so ga v poslanski skupini SDS. Kot razlog so navedli predvsem naglo povečevanje števila prošenj za azil v zadnjem času. V preteklih letih oziroma velikim migrantskim valom leta 2015 se je to število gibalo okoli 200 prošenj letno, v zadnjih letih pa je skokovito naraslo. Lani smo tako beležili 2875 vlog za azil, do konca letošnjega maja že čez 1100.

Kakšne spremembe predlagajo v SDS?

Bistvena rešitev predlaganih zakonskih sprememb je, da v Sloveniji nihče ne more dobiti veljavne vloge za azil, če je v našo državo vstopil preko varne države, torej ali preko varne države Evropske unije ali varne države tretjega sveta.

Z omenjenim ukrepom bi se izognili množičnim zlorabam vlog za azil, ki so v zadnjem času več kot očitne, na to opozarjajo tudi v Policiji.

Druga sprememba novele zakona predvideva vsa kriminalna dejanja kot izločitveni razlog oziroma kot razlog zaustavitve postopka, tudi v primerih, ko gre za utemeljen sum, da je prosilec za azil storil kaznivo dejanje. Takšna rešitev je skladna z mednarodno prakso, navajajo. Mag. Branko Grims pri tem navaja: “Gre za to, da če je nekdo zaloten pri kaznivem dejanju, se ne more izgovarjati na azil. Sedaj so situacije podobne teatru absurda.”

Dogaja se namreč, da so ilegalni migranti zaloteni pri kaznivih dejanjih, a ker v trenutku prijetja zaprosijo za azil, jih morajo policisti odpeljati v azilni dom, namesto da bi jih vrnili, denimo, na Hrvaško, od koder so prišli.

Ob tem v SDS predlagajo še več sprememb za skrajšanje in racionalizacijo postopkov podelitve azila, med drugim tudi, da bodo vloge ilegalnih migrantov za azil obravnavane v najkrajšem možnem času.

Neposreden prenos seje Državnega zbora RS bo na TV Slovenija 3, prenos se bo začel ob 9. uri. Vabljeni k spremljanju.

M. P.