V Cerkljah ob Krki zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva

Foto: MORS

V torek, 12. januarja, so v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki s slovesnim postrojem pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva, ki ga praznujejo v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919.

Ljubljanska letalska stotnija je svoj prvi bojni polet opravila 12. januarja 1919, ko sta pilota Vilko Peternelj in Franc Zupančič poletela na izvidniški polet na Koroško in ob tem mitraljirala avstrijske enote.

Drugo polovico leta 2015 je zaznamovala operacija Migrant, v kateri je polk deloval v podporo Policiji in Civilni zaščiti ter poveljstvom in enotam Slovenske vojske, ki so bile nastanjene v Vojašnici Jerneja Molana. Brez volje in motivacije vsakega posameznika, od vojaka do častnika, 15. polk lani ne bi mogel opraviti teh nalog. Poleg tega so delovali na mednarodnih in domačih vajah.

Dežurna posadka 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske je lani v reševalnih akcijah posredovala 226-krat, od tega 132-krat pri reševanjih v gorah in 94-krat z zagotavljanjem helikopterske nujne medicinske pomoči. Pri tem je prepeljala 254 poškodovanih ali obolelih, 520 reševalcev in 29 ton opreme za prvo pomoč ter naletela 270 ur.

Javnost je zelo dobro sprejela tudi prevoze z letalom Falcon za potrebe Slovenije Transplanta in programa Atares. V okviru nalog za Slovenijo Transplant je 152. letalska eskadrilja do zdaj opravila sedem prevozov življenjsko pomembnih organov in zdravil, v programu Atares pa en prevoz.

Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Bojan Brecelj je v pozdravnem nagovoru orisal zgodovino slovenskega letalstva in spomnil na začetek delovanja letalskih sil Slovenske vojske s herojskim preletom majorja Kalana in praporščaka Šuštarja 28. junija 1991 v vrste Teritorialne obrambe s helikopterjem Gazela ter jima ob tej priložnosti podelil oznake letalskih enot.

Medaljo za hrabrost je prejel višji vodnik Čopi Purkart. Zahvalo 15. polka vojaškega letalstva je med drugimi prejela tudi Občina Sevnica. Letalski znak Krilca so prejeli štirje novi operativni piloti, ki so uspešno končali usposabljanje v Letalski šoli Slovenske vojske.

Slovesnost so kulturno oblikovali kvintet Orkestra Slovenske vojske, pevka Alya s svojima skladbama Car in Brazil. V čast dneva slovenskega vojaškega letalstva se je prireditev končala s preletom letalnikov slovenskega in madžarskega vojaškega letalstva.

Vir: MORS

N. N.