V brežiški bolnišnici za covidne bolnike pripravljenih 13 mest

Napovedi epidemiologov, da se bodo razmere z epidemijo covida-19 jeseni močno poslabšale, saj je še vedno veliko posameznikov necepljenih, se uresničujejo. Zdravstvo se tako že pripravlja na sprejem večjega števila covidnih bolnikov.

 

V času poletja je število covidnih bolnikov drastično padlo in je v nekem trenutku znašalo že manj kot 30, s širjenjem delta različice virusa in novih okužb pa se je njihovo število začelo znova povečevati. Najbolj so na udaru necepljeni, saj je znano, da cepivo prepreči hospitalizacijo v 90 odstotkih primerih, ko bi se razvila težja oblika bolezni.

Zaradi vnovičnega naraščanja okužb je ministrstvo za zdravje pripravilo načrt sprejemanja covidnih bolnikov. Določilo je šest faz. V šesti fazi, ki se je v Sloveniji sicer že zaključila, covidne bolnike zdravita univerzitetna klinična centra (UKC) Maribor in Ljubljana. Naslednja je peta faza, v kateri se slovenske bolnišnice nahajajo od ponedeljka. V tej fazi se za covidne bolnike ponovno odpirata tudi v Splošni bolnišnici (SB) Celje in Kliniki Golnik.

V četrti fazi se bodo štirim bolnišnicam iz prejšnje faze s svojimi covidnimi oddelki pridružile SB Novo mesto, SB Murska Sobota in SB Nova Gorica. V tretji fazi se bosta covidna oddelka odprla tudi v SB Slovenj Gradec in v SB Jesenice. V drugi fazi bodo covidne bolnike ponovno sprejemale SB Trbovlje, SB Ptuj, SB Brežice in SB Izola.

V zadnji, prvi fazi strategije bodo covidne bolnike zdravile vse bolnišnice. Skupna kapaciteta bolnišnic v tej fazi je glede na seštevek kapacitet vseh bolnišnic po strategiji sicer 926 postelj, od tega 762 navadnih in 164 intenzivnih.

A. M.