V brežiški bolnišnici brez pomanjkanja bolničarjev in medicinskih sester

Splošna bolnišnica Brežice

Splošna bolnišnica Brežice, ena večjih regijskih bolnišnic v Sloveniji, se za zdaj ne srečuje z večjimi težavami zaradi pomanjkanja kadra v zdravstveni negi. Kritično ni na nobenem bolnišničnem oddelku, na največjih, kot sta interni in kirurški, pa izpad kadra zaradi bolniške in druge odsotnosti uspešno nadomeščajo, je poročala STA.

Bolnišnice tako kot kaže niso prizadele spremembe dokumenta o poklicnih kompetencah in aktivnostih v zdravstveni negi, s katero je zdravstveni minister Aleš Šabeder nedavno dodobra razburkal zdravstveno dejavnost. Dokument je namreč določil, da medicinske sestre s srednjo izobrazbo ne morejo opravljati dela, ki ga opravljajo diplomirane medicinske sestre, kar je v marsikateri bolnišnici povzročili velike kadrovske težave.

V brežiški bolnišnici je trenutno zaposlenih devet bolničarjev, 87 diplomiranih medicinskih sester, 95 srednjih medicinskih sester in osem diplomiranih babic.

Slednje po besedah direktorice bolnišnice Anice Hribar za zdaj zadostuje, zato še niso bili potrebni posebni ukrepi, prav tako nimajo težav z odzivom na razpise za omenjena delovna mesta. V letnem povprečju sicer zabeležijo do tri odhode delavcev s področja zdravstvene nege. Zaposleni bolnišnico običajno zapustijo, ker si najdejo delovno mesto bližje domu. Dodatnega kadra v tujini ne iščejo, “če pa bi ga že iskali, bi bila verjetno težava pri pridobitvi slovenske licence”, pravi.

Tudi z implementacijo dokumenta o poklicnih kompetencah in aktivnostih v zdravstveni v brežiški bolnišnici niso imeli večjih težav, saj so imeli že pred sprejetjem tega dokumenta zaposlenih visok delež diplomiranih medicinskih sester. Na nekaterih oddelkih so spremenili organizacijo dela, deset srednjih medicinskih sester, ki so za to izpolnjevale pogoje, pa so premestili na delovno mesto diplomirane medicinske sestre.

M. P.