V brežiškem ZPTM s številnimi dejavnostmi in aktivnostmi

Brežice

V Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino (ZPTM) Brežice v želji po medgeneracijskemu povezovanju v svoje aktivnosti vključujejo tako starejše kot mlade. Mladim omogočajo opravljanje šolske in študijske prakse pod mentorstvom njihovih zaposlenih, starejšim pa v večgeneracijskem centru nudijo različne ustvarjalne in poučne aktivnosti.

 

S prakso, ki jo omogočajo dijakom in študentom, želijo mlade v zavodu opolnomočiti in jim pomagati pri pridobivanju izkušenj za prve korake na njihovi karierni poti. Pridružijo se jim lahko dijaki in študentje različnih smeri ter področij – ekonomije, medijski tehnik, socialne pedagogike, predšolske vzgoje in turizma.

V minulih dveh tednih so pri njih opravljali prakso štirje dijaki SIC Brežice, smeri ekonomski tehnik. S spoznavanjem dela v ZPTM so pridobili izkušnje pri načrtovanju, izvajanju, izdelovanju pripomočkov za otroški program, komuniciranju s sodelavci, uporabi različnih računalniških orodij ter timskem sodelovanju, so sporočili iz ZPTM.

Študijsko prakso pa trenutno pri njih opravljata dve študentki socialne pedagogike. Obe tedensko prihajata v MC Brežice in opravljata delo koordinatorke, izvajalke ter animatorstva na področju mladinskega in otroškega programa. S pomočjo mentoric oblikujeta dejavnosti, jih izvajata, načrtujeta in sodelujeta s preostalimi animatorji.

ZPTM je nadvse aktiven tudi Večgeneracijskem centru Posavja, enote Brežic. Že v oktobru so začeli z obiski po štirih krajevnih skupnostih – KS Artiče, KS Bizeljsko, KS Cerklje ob Krki in KS Jesenice na Dolenjskem. V minulem tednu so drugič obiskali KS Cerklje ob Krki in KS Jesenice na Dolenjskem.

“Starejši, ki so se udeležili dogajanja, so bili veseli, da smo jim prišli na proti in v njihovem kraju pripravili druženje in delavnice samo za njih. Družabne igre in ustvarjalna delavnica, na kateri so starejši risali na kamenje, ustvarjali na keramične skodelice ter pripravljali praznične aranžmaje, so bili zelo dobro sprejeti,” pravijo.

Danes v ZPTM pripravljajo delavnico izdelave voščilnic, jutri pa se jim lahko pridružite na delavnici Domači začimbno-medeni pripravki s Sabino Topolovec, avtorico več knjig.

A. M.