V brežiškem vrtcu otrok zbolel za oslovskim kašljem

(pixabay,com)

V enem od oddelkov brežiškega otroškega vrtca Mavrica, ki ga obiskuje 443 otrok, se je v včeraj pojavil oslovski kašelj. Bolezen so v brežiškem zdravstvenem domu potrdili, v vrtcu pa so o pojavu bolezni obvestili vse starše. Diagnozo pri obolelemu otroku so v Zdravstvenem domu Brežice potrdili z laboratorijskimi testi.

V vrtcu bolezenskih znakov pri drugih otrocih niso zaznali. Teh niso odkrili niti pri mlajšemu bratcu zbolelega otroka.

Za oslovski kašelj je sicer najbolj značilno, da je po 14 dneh še močnejši kot na začetku, otrok pa ob kašljanju velikokrat tudi bruha, zdravnica iz ZD Brežice pa staršem priporoča, naj otroka ob vsakem sumu omenjene bolezni odpeljejo k osebnemu zdravniku.

Oslovski kašelj je bolezen dihal, ki jo povzroča bakterija Bordetella pertussis, ki se nahaja v ustih, nosu in žrelu. Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, imajo lahko epizode kašlja, ki trajajo štiri do osem tednov. Bolezen najbolj ogroža dojenčke in majhne otroke.

Bolezen se prenaša s kužnimi kapljicami pri kašljanju, kihanju, tudi posredno prek okuženih predmetov. V začetku bolezni so simptomi podobni navadnemu prehladu – pojavi se izcedek iz nosu in oči, rahlo povišana telesna temperatura, občasno tudi blag kašelj.

Nato se prične kašelj stopnjevati in pojavijo se značilni napadi kašlja, katerim sledi nenaden globok vdih, ki ga spremlja značilen zvok. Bolnik lahko pomodri, ker zaradi kašlja ne dobi dovolj kisika. Napadom, ki so najpogostejši ponoči, lahko sledita bruhanje in utrujenost, navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

M. P.