V HE Brežice polnijo akumulacijsko jezero do delovne gladine

HE Brežice (vir: spletna stran HE Brežice)

V novozgrajeni hidroelektrarni (HE) Brežice te dni opravljajo le še manjša obrtniška dela in končne zunanje ureditve, tako da jezovna zgradba in njena okolica dobivata končno podobo. Hkrati poteka dokončna polnitev akumulacijskega bazena.

Tehnični pregled in začetek poskusnega obratovanja brežiške hidroelektrarne predvidevajo konec septembra.

Po podatkih družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi so vse tri brežiške agregate po njihovem 60-dnevnem pogodbenem poskusnem obratovanju začasno prevzeli ob znižani gladini akumulacijskega bazena.

Po dvigu gladine brežiškega akumulacijskega jezera na nominalno oz. delovno koto in vnovičnih zagonskih preizkusih vseh treh agregatov pri polni moči pa bo sledil njihov končni prevzem.

HE Brežice bo v slovenski elektroenergetski sistem prispevala približno en odstotek trenutne letne proizvodnje električne energije v Sloveniji, proizvajala pa bo tudi vršno energijo ter nudila možnosti za prodajo sistemskih storitev. Predvidena je polna avtomatizacija elektrarne in obratovanje brez posadke ter daljinsko vodenje iz centra vodenja.

V HE Brežice potekata tudi predaja in prevzem rezervnih delov hidromehanske, turbinske in generatorske opreme ter preostale elektro opreme.

Objekt in njegovo okolico že tehnično varujejo, deluje tudi seizmični, tehnični in okoljski nadzor elektrarne.

Po zadnjih ocenah bo celotna naložba predzadnje v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi, HE Brežice, brez davka dosegla 278 milijonov evrov. Od teh naložba v njen energetski del približno 118 milijonov evrov, naložba v infrastrukturni del z vodno akumulacijo pa približno 160 milijonov evrov. HE Brežice so začeli graditi marca 2014.

Pomembni mejniki HE Brežice v letu 2017:

 • 20. januar 2017
  Sinhronizacija agregata 1 HE Brežice na prenosno elektro energetsko omrežje
 • 27. februar 2017
  Prvo vrtenje agregata 2 z vodnim natokom
 • 7. marec 2017
  Sinhronizacija agregata 2 HE Brežice na prenosno elektro energetsko omrežje
 • 9. maj 2017
  Prvo vrtenje agregata 3 z vodnim natokom
 • 18. maj 2017
  Sinhronizacija agregata 3 HE Brežice na prenosno elektro energetsko omrežje

Mokriško hidroelektrarno pa naj bi začeli graditi prihodnje leto ali najkasneje leta 2019.

N. G.

Foto: Spletna stran HE Brežice