V Brežicah zdesetkana SMC za župana kandidira Zorčiča

Brežice

Stranka SMC v Brežicah v volilno kampanjo pošilja poslanca Igorja Zorčiča, ki bo eden izmed izzivalcev aktualnega karizmatičnega župana Ivana Molana. Kako uspešna bo, bodo pokazale volitve, a dejstvo je, da je stranka, ki jih pripada Zorčič, v zadnjih letih v volilni enoti Brežice izgubila veliko podpore.

Na volitvah leta 2014 je namreč SMC, ki se je takrat imenovala še Stranka Mira Cerarja (danes Stranka modernega centra), na državni ravni dobila nekaj manj kot 34,5 odstotka glasov in 36 poslancev v državnem zboru. Nato je po slabem, predvsem pa nenačelnem, delu Cerarjeve vlade na državnozborskih volitvah 2018 svoj rezultat drastično poslabšala. Volilo jo je le še 9,75 odstotka volivcev, v državnem zboru pa ji je pripadlo le še devet poslancev.

Podoben neuspeh je stranka zabeležila tudi v samih Brežicah. Na volitvah leta 2014 je namreč to stranko v volilni enoti Brežice volilo 36,64 odstotka volivcev, na letošnjih volitvah pa le še 18 odstotkov. V obeh mandatih je stranko v omenjenem volilnem okraju kot kandidat za poslanca zastopal Zorčič, kar pomeni, da je neuspeh stranke na nek način tudi njegov neuspeh. Tudi zato se postavlja vprašanje, kako uspešen je lahko sploh na županskih volitvah glede na to, da v Brežicah njegovi stranki zaupajo vse manj.

M. P.