V Brežicah začenjajo “vele” festival Brežice, moje mesto

V Brežicah danes začenjajo z vsakoletnim festivalom Brežice, moje mesto, v okviru katerega se bo v tednu dni zvrstila množica znanih nastopajočih, vse skupaj pa bo spremljala vrsta kulinaričnih, kulturnih in drugih dogodkov. Začenjajo danes z Dnevom kruha, vina in salam.

V okviru Dneva kruha, vina in salam bodo danes od 18. ure naprej na brežiškem grajskem dvorišču izbirali najboljši kruh, razglasili zmagovalca županovega vina, za nastope pa bodo poskrbeli Gadi, Brigita Šuler, Brežiški flosarji, Gasilski pihalni orkester Loče in Lojze Ogorevc.

V sredo bo v okviru festivala potekal dan Posavskega muzeja Brežice, ki bo zaznamovan s praznovanjem njegove 70-letnice. Začeli bodo ob 9. uri s Poletno grajsko dogodivščino za otroke, ob 11. uri pa bo osrednja slovesnost ob jubileju z odprtjem razstave “Štirje elementi: 3 – Zemlja”. Od 19. ure naprej bo v sklopu Večera pod muzejem v grajski kleti potekal glasbeno-kulinarični dogodek, od 21. ure naprej pa se bo pred Mestno hišo Brežice odvil Nušin večer z gosti – Klemnom Slakonjo, Alyo in Aleksandrom Mežkom.

V petek bo od 15. ure naprej drugi dan Kuhne na ulci z “devetimi veličastnimi” ponudniki kulinaričnih dobrot. Zvečer bosta na glavnem festivalskem odru koncerta zasedb Manouche in Siddharta, ki se tako v Brežice vrača po dveh letih.

V soboto se bo dogajanje začelo ob 9. uri v parku pri MC Brežice z otroškim programom ter nastopom plesalcev Plesnega društva Imani. Od 15. ure naprej bo na brežiški ulici še drugi del Kuhne na ulci. Ob 19. uri se bo začel 9. Tek s Primožem Kozmusom, od 21. ure naprej pa večerno dogajanje na koncertnem odru najprej odprla Nika Zorjan, sledi koncert Gibonnija, za zaključek bo nastopila še skupina Elemental. S tem bodo tudi zaključili letošnje koncertno dogajanje.

Celoten festival bodo zaključili v nedeljo, in sicer z drugim bosonogim pohodom na Sv. Vid, pri Beach baru Tochka pa bo potekal Summer Jam.

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal župan Ivan Molan, je bil sprva glavni namen oživitev brežiškega mestnega jedra, danes pa je festival prerasel svoje meje ter eden najprepoznavnejših festivalov v Vzhodnem delu Slovenije.

Festival stane okoli 100.000 evrov, od tega polovica prispeva občina. Cilj organizatorjev letošnjega festivala je preseči 25.000 obiskovalcev.

M. P.