V Brežicah razstava o Matiji Gubcu, Gubec – razbojnik ali junak

V galeriji Posavskega muzeja v Brežicah so v okviru prireditev ob letošnji 450-letnici velikega slovensko-hrvaškega kmečkega upora oziroma medmuzejskega slovensko-hrvaškega projekta Upor 1573-2023 v petek odprli gostujočo razstavo Gubec – razbojnik ali junak.

Pripravili so jo v Muzeju kmečkih uporov iz Gornje Stubice na Hrvaškem.

Razstava o Matiji Gubcu, enem od voditeljev slovensko-hrvaškega kmečkega upora leta 1573, prikazuje, kako so si Gubca predstavljali, ga slikali in opisovali skozi čas.

Razstava je sicer razdeljena na štiri sklope. V prvem delu s citati prikazujejo dojemanja tega voditelja upornih kmetov skozi zgodovino. Sodobniki so ga namreč opisovali kot razbojnika, v 19. stoletju so ga nato opisovalci povzdignili v nacionalnega junaka, danes pa se zdi, da Gubčeva avreola nekoliko bledi.

V drugem delu predstavljajo izide raziskovanja s posebnim poudarkom na njegovem pravem imenu, Ambrož ali Matija. Tretji del razstave Gubca predstavlja v luči popularne kulture in umetnosti, njen četrti del pa se ukvarja z vprašanjem njegove smrti – so ga resnično ubili, kot pravi mit, ali je živel dalje.

Razstava na koncu vabi k razmisleku o socialni pravičnosti in sprašuje, če je ta še živa, ali jo tranzicija pokopala. Avtorici razstave sta Vlatka Filipčić Maligec in Lidija Kelemen, so še zapisali v Posavskem muzeju. Razstava bo v Brežicah na ogled do 10. maja.

A. M.