V Brežicah obeležili svoj praznik

Z včerajšnje slovesnosti ob prazniku Občine Brežice.

V Brežicah so včeraj obeležili svoj občinski praznik. S slavnostjo sejo se ga je že večer prej spomnil tudi brežiški občinski svet, ki je imel v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice slavnostno sejo. Na njej je župan Ivan Molan podelil občinska priznanja.

Brežiški župan Ivan Molan na slavnostni seji.

V svojem nagovoru je Molan orisal čas od oktobra do oktobra, ki je hkrati tudi prvo leto novega mandata. Slavnostni govornik, veleposlanik Milan Jazbec pa je v svojem govoru izpostavil pomen truda za skupno dobro in spoštovanje vrednote znanja v Brežicah.

Priznanja Občine Brežice za leto 2019 so prejeli Nogometni klub Brežice 1919 ob 100-letnici igranja nogometa v občini za pomemben prispevek pri razvoju športa, Osnovna šola dr. Jožeta Toporišiča Dobova ob 200-letnici šolstva za izjemno vzgojno-izobraževalno delo in soustvarjanje kulturnega razvoja kraja in podjetje Posavc storitve, trgovina in posredovanje d. o. o. ob 20. obletnici uspešnega poslovanje za pomemben prispevek na področju gospodarskega razvoja in prepoznavnosti občine Brežice.

Oktobrske nagrade za leto 2019 so prejeli Marjan Černe za posebne dosežke na družbenem in pravnem področju, Marijan Žibert za pomemben prispevek pri krepitvi razvoja gospodarstva in družbenega življenja v kraju in v občini in Anica Butkovič za izjemno delo na področju ohranjanja kulturne dediščine, turizma in izobraževanja.

Slavnostne seje so se udeležili tudi nekateri vidni predstavniki iz Ljubljane – med drugim predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in v imenu posavskih poslancev državnega zbora Tomaž Lisec. V imenu posavskih županov se je seje udeležil župan Občine Krško Miran Stanko.

Kulturni program prireditve so sooblikovali članice in člani Tamburaškega orkestra KUD Oton Župančič Artiče pod taktirko dirigentke Klare Šimičić, program je povezovala Bojana Zevnik. Po zaključenem uradnem delu slavnostne seje je sledilo druženje v prenovljeni grajski kleti.

Občina Brežice se razprostira na 268 kvadratnih kilometrih in leži ob reki Krki in Savi. Spada med večje občine, saj ima po zadnjem popisu 24.473 prebivalcev, 109 naseljih in 20 krajevnih skupnostih. Ima zelo pomembno geostrateško lego, saj čez njo poteka pomembna cestna in železniška povezava. Pomemben dejavnik je tudi meja s sosednjo državo, saj predstavlja desetino vse meje s sosednjo državo Hrvaško.

M. P.