V Brežicah namenu slovesno predali obnovljen železni most čez Savo in Krko

V Brežicah so v soboto na slovesnosti namenu predali obnovljen železni most preko Save in Krke. Otvoritev je privabila številna obiskovalce, ki so si lahko v živo ogledali, kako je videti obnovljeni 524 metrov dolg most.

Most je bil v namen predan s tradicionalnim prerezom traku župana Občine Brežice Ivana Molana, ministra za okolje in prostor mag. Andreja Vizjaka, v družbi podžupanje Mile Levec, podžupana Bogdana Podvršnika, predsednice sveta KS Brežice Alenke Černelič Krošelj, predsednika sveta KS Velike Malence Roberta Veličeviča in še nekaterih drugih.

Tako župan kot minister in predsednica sveta KS Brežice so v svojih nagovorih poudarili simbol mostu kot sodelovanja in povezovanja, ki je temelj za razvoj in doseganje ciljev.

Most je bil od izgradnje leta 1906 obnovljen v letu 1937, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in nazadnje leta 1996. Zdržal je do začetka poletja 2016, ko je bil dostopen le za pešce in kolesarje, konec novembra 2016 pa je Občina Brežice izdala popolno zaporo mostu. Med strokovnim pregledom je bilo namreč ugotovljeno, da je most potreben temeljite obnove, saj je spodnji del čez Savo prizadela močna korozija in ogrozila njegovo trdnost ter nosilnost.

Občina Brežice se je odločila za zahtevno sanacijo in obnovo izvedla v dveh fazah – najprej je obnovila most čez Savo in nato most čez Krko ter povezavo med njima. V postopkih javnega naročanja je bilo za izvajalca celovite sanacija izbrano podjetje Rafael iz Sevnice.

Sanacija železnega mostu čez Savo v dolžini 114 metrov je trajala dve leti, od 2018 do 2019, ker je bila investicija pogojena z več različnimi dejavniki, od vodostaja reke Save do vremenskih razmer. Pred začetkom del obnove mostu je bilo potrebno prestaviti vodovod, prav tako je podjetje Adriaplin prestavilo plinovod pod reko Savo.

V letih 2020 in 2021 je občina obnovila še most čez Krko v dolžini 66 metrov in del mostu, ki poteka po kopnem. V okviru projekta obnove so prenovili celotno nosilno konstrukcijo, zamenjali vsa vozlišča, nosilno konstrukcijo, uredili odvodnjavanje, postavili hidroizolacijo in celoten most prebarvali.

M. P.