V Brežicah, Krškem in Kostanjevici bo potreben drugi krog

Na lokalnih volitvah so v posavskih občinah župane dobili v Sevnici, Radečah in Bistrici ob Sotli, medtem ko bo drugi krog potreben v Brežicah, Krškem in Kostanjevici na Krki.

 

V Sevnici je aktualni župan Srečko Ocvirk z nekaj manj kot 60 odstotki glasov premagal edinega izzivalca, Aleša Žiberta. Ta je kandidiral s podpisi volivcev ter podporo Gibanja Svoboda in SDS ter dosegel presenetljivo dober rezultat.

V Radečah je bil župan znan še pred volilno nedeljo, saj je bil aktualni župan Tomaž Režun edini kandidat. V Bistrici ob Sotli je aktualni župan Franjo Debelak premagal edinega izzivalca, Roberta Žučka. Debelak je prejel nekaj manj kot dve tretjini glasov, Žučko dobro tretjino.

V Brežicah je zmago slavil aktualni župan Ivan Molan, a ker ni dobil polovice glasov, prejel je nekaj manj kot 46 odstotkov, bo potreben drugi krog. Pomeril se bo z Igorjem Zorčičem, ki je prejel 30 odstotkov glasov.

Drug krog bo potreben tudi v Krškem, kjer se bosta pomerila Dušan Šiško in Janez Kerin. Prvi je prejel nekaj manj kot 25 odstotkov glasov, drugi nekaj manj kot 20 odstotkov.

V Kostanjevici na Krki se bosta v drugem krogu pomerila Robert Zagorc in Melita Skušek. Prvi je prejel 48 odstotkov glasov, druga pa 38 odstotkov.

M. P.