V Brežicah in Krškem prepovedano zalivanje vrtov, pranje vozil in polnjenje bazenov

Vir: Pixabay.

Zaradi pomanjkanja padavin se ponekod po državi pojavlja suša. Ta ni le na površinskih slojih tal in vodotokih, ampak tudi v podzemnih vodah. Izrazita suša podzemne vode je trenutno v goriški, gorenjski, ljubljanski in dolenjski regiji, drugod je v večjem delu zmerna suša podzemnih voda.

 

Tako je Komunala Brežice uporabnike pitne vode iz celotnega območja občine Brežice prejšnji teden obvestila, da je zaradi povečane porabe pitne vode od 30. junija naprej do preklica prepovedano uporabljati pitno vodo za zalivanje vrtov, zelenic, nasadov, pranje vozil in polnjenje bazenov. Prepovedan je tudi odvzem vode in polnjenje gasilskih cistern iz hidrantov, razen za gašenje požarov in odpravo posledic drugih elementarnih nesreč.

Podobno velja za uporabnike pitne vode na vodovodnem sistemu Podbočje, ki pokriva manjši del občine Krško. Tam je pitno vodo za zalivanje, pranje vozil in polnjenje bazenov prepovedano uporabljati od 1. julija naprej do preklica, je razvidno iz zapisa na spletni strani podjetja Kostak.

K varčni rabi vode pozivajo tudi drugod po državi. Stanje bi izboljšale le obilnejše dolgotrajne padavine, ki pa jih trenutno ni na vidiku.

A. M.