V Brežicah bodo obnavljali nekdanji dom upokojencev

Na brežiški občini so se odločili, da bodo začeli z obnovo nekdanjega doma upokojencev, ki so ga krajani zgradili s samoprispevkom, občina pa si je kar nekaj let prizadevala, da bi postala njegova lastnica. V njem bodo uredili enoto varstveno-delovnega centra, stanovanjsko skupnost za starejše in prostore za nevladne organizacije.

Na občini ocenjujejo, da bodo za celotno obnovo  doma potrebovali več milijonov evrov, prenavljati pa ga nameravajo v več fazah. S prvo fazo naj bi začeli že letos, pri čemer načrtujejo ureditev kotlovnice in nujna sanacijska dela, ki bodo omogočila nemoteno uporabo doma. V tej fazi naj bi tudi uredili bivalno enoto za potrebe varstveno-delovnega centra, v kateri bi lahko delalo do 15 ljudi, polno zasedena pa naj bi bila postopoma, in sicer v nekaj letih. Za prvo fazo naj bi potrebovali okoli pol milijona evrov, od česar naj bi okoli 35 odstotkov zagotovili iz sredstev EU.

Za celotno obnovo pa naj bi po oceni občine potrebovali nekaj milijonov evrov. Ko bo obnova končana, načrtujejo, da bodo v domu vzpostavili stanovanjsko skupnost za starejše, prostore za delovanje večgeneracijskega centra, prostore za delo nevladnih organizacij ter dodatne depoje za posavski muzej.

M. P.