V Brežicah 12 novih oskrbovanih stanovanj nepremičninskega sklada

Foto: Spletna stran - Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja

V novozgrajeni stavbi v Brežicah je nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja odprl 12 stanovanj. Ta so namenjena stanovalcem starejšim od 65 let, ki jim zdravstveno stanje omogoča samostojno bivanje.

Novo zgrajena stavba se nahaja na Prešernovi cesti 17B, ob Domu starejših Brežice, tamkajšnja stanovanja pa se uvrščajo v energetski razred B2. Njihova površina znaša od 47 do 61 kvadratnih metrov, arhitekturno pa so jih prilagodili za gibalno ovirane ter opremili z dvigalom, držali, s širšimi prehodi in z drugim. Primerna so za bivanje enega ali dveh stanovalcev.

Oprema stanovanj

V pritličju se ob opremljenem skupnem prostoru za druženje stanovalcev nahajajo še sanitarije, pralnica in kolesarnica. Stanovalci imajo na voljo 14 parkirnih prostorov, od tega 3 za invalide. Najemnina znaša od 274 do 341 evrov mesečno. Poleg najemnine se plačujejo obratovalni in ostali stroški.

Vsa stanovanja imajo predprostor, kuhinjo z dnevno sobo, spalnico, kopalnico, balkon in shrambo. Opremljeni sta kuhinja (leseni del, hladilnik z zamrzovalnikom, električna kuhalna plošča) in kopalnica (arhitekturno prilagojena, s prho in držali).

Razpis za najem je bil odprt od 9. 6. do 10. 7. 2017. Nepremičninski sklad je 28. in 29. 7. 2017 izvedel tudi informativna dneva z ogledi stanovanj. Tako so si lahko vsi zainteresirani ogledali stanovanja in pridobili potrebne informacije. Na razpis se je prijavilo 17 prosilcev. Stanovanjska komisija je pregledala prijave in opravila razgovore s prosilci, ki izpolnjujejo razpisne pogoje. Ponudba za najem je bila poslana 11 prosilcem, od katerih so štirje že prevzeli ključe stanovanj.

Omenjeni nepremičninski sklad ima v 16 krajih po Sloveniji v lasti skupaj nekaj več kot 400 oskrbovanih najemnih stanovanj. Za gradnjo objekta brez najemnine in razsvetljave so namenili 1,1 milijona evrov. Prvi tovrstni objekt z oskrbovanimi stanovanji so ob domu starejših v Logatcu zgradili leta 2001.

N. N.