V Brestanici odprli nov, sedmi plinski blok

Premier Janez janša, Direktor Termoelektrarne Brestanica Tomislav Malgaj in Generalni direktor Gen energije Martin Novšak med ogledom Termoelektrarne Brestanica.

V Termoelektrarni Brestanica so včeraj ob 15. uri zagnali in odprli nov, sedmi plinski blok. Slovesnosti se je udeležil tudi premier Janez Janša, ki je dejal, da se Posavje s to naložbo “še bolj utrjuje kot osrednja slovenska energetska regija”.

Janša je v nagovoru izpostavil pomembno vlogo Termoelektrarne Brestanica pri zagotavljanju stabilnosti slovenskega elektroenergetskega sistema.

Nova naložba zato po njegovem “ni zgolj ekonomski projekt, ampak je pomemben del nacionalne in tudi evropske kritične infrastrukture, saj so elektro omrežja v Evropi povezana med seboj”.

S to naložbo se Posavje po njegovem prepričanju še bolj utrjuje kot osrednja slovenska energetska regija. “Z naložbami, ki bodo morale še slediti v prihodnjih desetletjih, govorimo o potencialnem drugem bloku nuklearne elektrarne, pa se bo to še utrdilo,” je dodal. Pomembno se mu zdi, da je novi blok ekološko sprejemljiv in ekonomsko učinkovit.

Janša sicer ocenjuje, da se Evropa in Slovenija nahajata pred pomembnimi odločitvami, povezanimi s prihodnjo energetsko oskrbo, saj proizvodnja elektrike postaja vse bolj pomembna, kar se je še posebej pokazalo v času epidemije. “Noben računalnik, nobena naprava, ki omogoča moderno civilizacijo, namreč ne deluje brez elektrike. Tudi za zdaj ni videti, da bi v predvidljivi prihodnosti bilo kakor koli drugače,” je dejal.

Sedmi plinski blok se je pridružil šestemu, ki deluje od leta 2018, skupaj pa bosta postopoma nadomestila tri plinske bloke, ki so bili zgrajeni sredi sedemdesetih let. Omenjenim trem blokom z močjo trikrat po 23 megavatov se namreč življenjska doba izteka. Nadomestila jih bosta šesti 53-megavatni plinski blok, ki deluje od leta 2018, in danes odprti sedmi 56-megavatni plinski blok.

Dela za sedmi blok so stekla julija 2019, tehnični pregled pa je opravil aprila letos. Naložba je vredna 26,4 milijona evrov.

Termoelektrarna Brestanica, ki sodi pod okrilje skupine Gen, je ena najstarejših delujočih elektrarn v Sloveniji.

Predsednik vlade Janez Janša je s slavnostnim prerezom traku uradno otvoril nov plinski blok Termoelektrarne Brestanica. (vir: Twitter)

A. M.