V bolnišnicah na voljo 6300 postelj, že desetino jih zavzemajo covidni bolniki

Splošna bolnišnica Brežice

Ob povečanem številu okužb s covidom se povečuje obremenjenost bolnišnic in zdravstvenega osebja. Enega covidnega bolnika na intenzivni negi namreč zdravijo en zdravnik in dve medicinski sestri.

Kot je včeraj opozoril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, imamo v Sloveniji v bolnišnicah vsega skupaj 6079 standardnih bolniških postelj in 233 intenzivnih postelj. Trenutno covidni bolniki zasedajo skoraj desetino vseh postelj (424, od tega 134 intenzivnih postelj). V času epidemije pa je bilo sicer za covidne bolnike do zdaj namenjenih največ 1198 postelj in 220 intenzivnih postelj, nadaljnje polnjenje postelj pa smo v vsakem valu preprečevali z zapiranjem države.

Enega covidnega bolnika na intenzivni negi zdravijo en zdravnik in dve sestri, kar pomeni, da trenutno potrebujejo več kot 100 zdravnikov in več kot 250 medicinskih sester samo za obravnavo covidnih bolnikov na intenzivni negi, je poudaril Vindišar. Zato so sprejeli odredbo o začasnih premestitvah osebja.

Konkretno v brežiški bolnišnici, ki ima tudi covidni oddelek, bodo zdravstveno dejavnost prilagajali glede na vsakodnevno epidemiološki položaj v državi. Zmanjševali bodo programe, kjer bo to nujno zaradi prerazporeditve kadrov, največji izpad pričakujejo na področju interne medicine. Trenutno v Splošni bolnišnici Brežice sicer zdravijo 13 covidnih bolnikov na navadnem oddelku, kapacitete bolniških postelj pa lahko povečajo na 25 standardnih postelj in dve za neinvazivno ventilacijo. Ob tem najprej zmanjšujejo kapaciteto negovalnega oddelka, s čimer bodo pridobili potrebno število postelj za covidni oddelek.

Vsi odgovorni pozivajo k upoštevanju vseh ukrepov, predvsem pa omejevanju druženja med prvo-novembrskimi prazniki. Le tako namreč lahko preprečimo novo zapiranje države. Ob tem odgovorni tudi opozarjajo, da v veliki večini umirajo necepljeni covidni bolniki, zato vsem priporočajo cepljenje.

A. M.