V Artičah bodo gradili nov vrtec

Ob podpisu pogodbe za ureditev vrtca v Artičah.

Občina Brežice je z izvajalci podpisala pogodbo za gradnjo novega vrtca v Artičah ob tamkajšnji osnovni šoli. Šlo bo za nizkoenergijski vrtec, poleg katerega bo zgrajena še kotlovnica, ki bo skrbela za ogrevanje celotnega vrtčevskega in šolskega kompleksa.

Vrtec bo gradilo podjetje CGP, kotlovnico pa bo urejalo podjetje Plistor v partnerstvu s podjetjem Geotech. Pogodbena vrednost gradnje vrtca znaša 2.275.449 evrov, pogodbena vrednost ureditve kotlovnice pa 328.034 evrov.

Z gradnjo novega vrtca in vzpostavitvijo kotlovnice se začenja tudi večstopenjski projekt gradnje nove šole, ki naj bi pomembno izboljšal pogoje za vzgojo, delo in učenje.

Kot je ob podpisu pogodbe dejal župan Občine Brežice Ivan Molan, je pred Artičami pomembna investicija, saj bo občina v tem in v naslednjem letu izvedla investicije v skupni vrednosti dobrih tri milijone evrov. Poleg gradnje novega vrtca, ki bo samostojna zgradba, kar je omogočila Župnija Artiče, ki je občini prodala del potrebnih zemljišč za novo stavbo, bo urejena skupna kotlovnica, celovito energetsko bo prenovljena tudi šolska telovadnica.

Nov vrtec bo tlorisno razgiban objekt z igralnicami v pritličju, vsaka od petih igralnic bo velika najmanj 50 kvadratnih metrov in bo imela tudi zunanjo teraso v velikosti 24 kvadratnih metrov, kar je izjemno pomembno za višjo kakovost bivanja otrok v vrtcu. Predviden čas gradnje je od junija 2020 do 30. oktobra 2021.

Zbrane na svečanem podpisu pogodb je najprej nagovorila ravnateljica OŠ Artiče Vesna Bogovič, ki je dejala, da se vsi zelo veselijo novega vrtca in boljših prostorskih pogojev. Artiško šolo obiskuje 240 otrok, v vrtcu pa imajo od 80 do 90 otrok. Prostorsko stisko vrtca, ki je bil pred leti zgrajen za dva oddelka, rešujejo z uporabo šolskih razredov in najemom prostora pri zasebnikih.

M. P.