Urine kazalnice bomo premaknili za eno uro nazaj

Ponoči bomo ob 3. uri urine kazalce prestavili za eno uro nazaj. Premik na zimski čas, ki je usklajen tudi s Soncem, bo prinesel uro več spanja. Ker se evropske države ne morejo uskladiti glede ukinitve predstavljanja ure, bomo to v skladu z evropsko direktivo do nadaljnjega še prestavljali.

Slovenci smo začeli uro premikati leta 1983.

Poletni čas se vsako leto konča z zadnjo nedeljo v oktobru. Premikanje ure je bilo uvedeno, da bi lahko s kasnejšim prižigom luči bolje izkoristili dnevno svetlobo in tako prihranili energijo. S tem ukrepom naj bi se zmanjšalo število prometnih nesreč in kriminala, pozitivne učinke pa naj bi beležilo tudi gospodarstvo.

Evropski poslanci so februarja lani sprejeli resolucijo, s katero so od Evropske komisije zahtevali, da temeljito preuči učinke premika ure dvakrat letno in pripravi predlog sprememb, če bodo te potrebne.

Čeprav so evroposlanci predlagali, da bi urine kazalce zadnjič premikali prihodnje leto, je sprejemanje nove ureditve zastalo, saj se države niso mogle uskladiti, ali bi se odločile za zimski ali za poletni čas.

Nekatere države v Evropi, med njimi je tudi Ciper, urinih kazalcev ne premikajo. Ciprski Grki prestavljajo kazalce na zimski čas, ciprski Turki pa ne. Prestavljanja urinih kazalcev sicer ne uporabljajo v vseh državah po svetu, pa tudi tam, kjer ga, ure ne prestavljajo nujno na isti dan. Ponekod so poletni čas opustili in ure ne prestavljajo več, ponekod pa ga niso nikoli uporabljali.

M. P.