Umrljivost zaradi raka v Posavju in Sloveniji

Preverili smo kakšna je umrljivost za rakom v Posavju in kašna je v Sloveniji.

(pixabay.com)

Leta 2006 sta Občina Brežice in Agencija za radioaktivne odpadke pri Onkološkem inštitutu Ljubljana naročili analizo “Pojavljanja raka v občini Brežice v primerjavi z ostalo Slovenijo”. Razlog za to je bil predvsem zaskrbljenost zaradi prevelikega števila bolnikov z rakom v Posavju. Skrbeli so jih predvsem morebitni škodljivi učinki ionizirajočega sevanja, zaradi obratovanja Nuklearne elektrarne Krško (NEK), dodatne pomisleke pa je zbujal tudi predlog o gradnji odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov. Koliko nam je znano, se sicer odlagališče za radioaktivne odpadke v Vrbini še ni začelo graditi. Vendar po neuradnih podatkih naj bi ga v bližnji prihodnosti začeli, saj bo skladišče v NEK do leta 2020 ali 2021 popolnoma zapolnjeno. Če odlagališča do tega česa ne bodo zgradili, elektrarna ne bo mogla več obratovati.

Nuklearna elektrarna Krško naj ne bi vplivala na umrljivost za rakom v Posavju

Po ugotovitvah raziskave, v kateri so namenili posebno pozornost tudi rakom, ki nastanejo zaradi vpliva ionizirajočega sevanja v Posavju, ni odstopanja glede na slovensko povprečje. Rak ščitnice in levkemije, ki ju povzroča ionizirajoče sevanje, se res povečuje, vendar tako v Brežicah kot v celotni Sloveniji. Vendar vzrok za porast teh rakov pripisujejo vedno večjemu deležu ljudi, ki so bili kdajkoli v življenju izpostavljeni velikim dozam ionizirajočega sevanja iz zdravstvenega razloga.

Med ženskami je napogostejša oblika rak na dojki. Rak na dojki pri ženskah predstavlja v Posavju 21 % vseh rakov (2001 – 2005).

Pri analizi tveganj posameznih rakov je bilo ugotovljeno, da spodnjeposavska statistična regija v primerjavi s celotno Slovenijo pri nobenem od rakov statistično značilno ne odstopa od povprečja; nakazuje se večje tveganje rakov debelega črevesja in danke pri obeh spolih in raka materničnega vratu pri ženskah. Za zmanjšanje bremena drugih rakavih bolezni so svetovali izboljšanje življenjskega sloga, predvsem prehrano, zlasti med ženskami pa okrepiti dejavnosti za promocijo nekajenja in opuščanje kajenja.

Po podatkih za leto 2011 je za različnimi oblikami raka v spodnjeposavski regiji zbolelo 228 moških in 194 žensk.

Najpogostejši raki, za katerimi zbolevajo prebivalci Občine Brežice, so pri moških pljučni rak, rak debelega črevesja in danke, rak prostate, želodčni rak ter rak glave in vratu. Pri ženskah so med petimi najpogostejšimi raki: rak dojke, debelega črevesja in danke, materničnega vratu ter želodčni in pljučni rak.

 Najbolj razširjena oblika raka pri moških je rak na sapniku, sapnici in pljučih, ki predstavljajo 13 % vseh rakov v Posavju.

Slovenci v vrhu po umrljivosti zaradi raka

Stanje v Sloveniji v primerjavi z drugimi evropskimi državami ni ravno bleščeče, saj smo po umrljivosti za rakom na samem vrhu. Evropsko povprečje prehitevamo za deset odstotkov. Vzroki za to nam, žal, niso poznani.  Umrljivost zaradi te bolezni je večja pri moških kot pri ženskah.

Kar 32 odstotkov vseh smrti v Sloveniji je posledica raka.

Evropsko poročilo o umrljivosti zaradi raka za leto 2013

V letu 2013 je zaradi raka umrlo več kot 1,300.000 prebivalcev Evropske unije. Največja umrljivost zaradi te zahrbtne bolezni je bila na Hrvaškem, Madžarskem, Sloveniji, Slovaškem in Danskem. Najnižje stopnje smrtnosti zaradi raka pa so zabeležili na Cipru, Finskem, Švedskem in v Španiji. V teh državah je stopnja umrljivosti zaradi raka vsaj deset odstotkov nižja od povprečja. To je vsaj 20 % nižja umrljivost za rakom kot v Sloveniji.

N. N.