Umrl nekdanji partizan Anton Cizel

Anton Cizel (vir: Jože Možina, Twitter))

Včeraj je umrl 99-letni nekdanji partizan in tudi predsednik borčevske organizacije v Brežicah Anton Cizel. Novico o tem je danes prek Twitterja sporočil novinar in urednik dr. Jože Možina.

Anton Cizel je bil v mnogočem najpomembnejši ali najprestižnejši pričevalec v zadnjem obdobju.

Bil je partizan, kasneje nekaj časa celo predsednik lokalne Zveze borcev, a tisto, kar je dalo njegovemu pričevanju nesporen zgodovinski pomen, je obuditev spomina na pobijanje ujetnikov iz Teharij poleti 1945, čemur je bil kot partizan priča.

Jok in kriki nedolžnih žrtev so ga zaznamovali in so ga spremljali vse življenje. Anton Cizel je v pogovoru za TV Slovenija odstiral skrivnosti največjih zločinov – povojnih pomorov civilnih oseb in ujetnikov, ki jih je izvajala komunistična oblast v času, ko so režim v Sloveniji diktirali Edvard Kardelj, Boris Kidrič, Ivan Maček, Mitja Ribičič in drugi.

Intervju je v celoti dostopen na povezavi: Anton Cizel (rtvslo.si)

Jože Možina je danes zapisal: “Žalostna vest – poslovil se je veliki Pričevalec povojnih pomorov partizan Cizel, poslovil se je mirno, spravljen z Bogom in ljudmi potem, ko je izpovedal resnico. Hvaležni za njegovo iskrenost in pogum bomo neprecenljivo pričevanje ponovili v novembru na TVS1, ki je pred kakšnim mesecem dni v intervjuju za javno TV spregovoril o poteku pobijanja ujetnikov po drugi svetovni vojni in pokazal težo travme, ki jo je nosil.”

M. P.