Ukrepi podaljšani, novosti glede zaščitnih mask, na rdečem seznamu tudi Nemčija

(vir: pixabay.com)

Vlada je podaljšala vse ključne ukrepe za zajezitev epidemije novega koronavirusa. Tako še naprej veljajo omejitve pri zbiranju in gibanju ter prodaji blaga in storitev. 

Novo pa je, da je treba nosno-ustni predel zaščititi z zaščitno masko, te so lahko kirurške, kot jih poznamo, ali pa pralne, šivane iz blaga, ki dovolj dobro varujejo pred prehajanjem kapljic, ki nosijo delce virusa. Obrazna zaščita zgolj z ruto ali šalom tako od danes dalje ni dovolj.

Ko gre za zaščito nosno-ustnega predela, so se po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Marije Magajne za spremembo odločili, ker je pomembno, da se zaščita oprime obraza, česar pa šali in rute ne omogočajo.

Pouk na daljavo se nadaljuje. Začasno je prepovedano tudi ponujanje kulturnih in kinematografskih storitev, ki pa med izjemami poleg dostopa do knjižnic dovoljuje še dostop in ogled kulturne dediščine brez organiziranega vodenja na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino. Sem sodijo arheološki parki in botanični vrtovi.

Po mnenju Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije se izjema nanaša na poslovne subjekte, ki upravljajo s tovrstnimi območji s kulturno dediščino in ki s svojo dejavnostjo omogočajo oglede fizičnim osebam. Kot takšne primere so našteli Arboretum Volčji Potok, Sečoveljske in Strunjanske soline ter Kobilarno Lipica. Arboretum Volčji Potok, denimo, je z dovoljenjem ministrstva ponovno odprt od ponedeljka.

Ukrepi pri prehajanju meje se ne spreminjajo, nekatere spremembe pa so na zelenem in rdečem epidemiološkem seznamu držav.

Na zeleni seznam so dodane nekatere administrativne enote držav članic EU oziroma schengenskega območja: Danska: pokrajini Ferski otoki in Grenlandija; Finska: administrativna enota Aland in Norveška: administrativna enota Trøndelag. Medtem pa pri tretjih državah ni sprememb na zelenem seznamu.

Na rdeči seznam je dodana Nemčija, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske ter Estonija pa postaneta rdeči v celoti. Irska in Islandija nista več na rdečem seznamu, kar pomeni, da sta oranžni (vstop brez omejitev in karantene). Na rdečem seznamu tretjih držav ni sprememb.

Več podrobnosti za prehajanje meje je dostopnih tukaj: Prehajanje meja 

M. P.