Ugrabitelji 79-letnega Belokranjca v priporu, v Črnomlju danes protest

Fotografija je simbolična. (vir: RTV USK)

Za vse tri ilegalne migrante, osumljene sredine ugrabitve 79-letnega Mirka Moravca iz okolice Črnomlja v Beli krajini, je preiskovalni sodnik po včerajšnjem zaslišanju odredil pripor, so potrdili na novomeški policijski upravi.

 

Novomeški tožilec in vodja okrožnega državnega tožilstva Srečko Hočevar pa je včeraj za medije povedal, da osumljenim očitajo tri kazniva dejanja, in sicer ugrabitev, rop in odvzem motornega vozila.

Gre za 25-letnega Maročana in dva 18-letna Alžirca, ki so Mirka Moravca v sredo ugrabili v njegovem vinogradu nad Malim Nerajcem. Zvezanega so vrgli v prtljažnik njegovega avtomobila, nato pa proti Primorski vozili po stranskih cestah in poteh.

Vse skupaj je trajalo 6 ur, ugrabljenega 90-letnika je gotove smrti rešila zgolj njegova velika prisebnost.

Tri ugrabitelje so prijeli v Italiji, pri sebi so imeli tudi nevarne predmete (nože), kar so potrdili tudi italijanski policisti. Pri njih so našli tudi nekatere stvari, ki so jih migranti odvzeli Moravcu. Tri ilegalne migrante so vrnili v Slovenijo. Četrtega, ki je izstopil na bencinski črpalki na Primorskem, pa doslej še niso prijeli.

Migrante so nato s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jim je po poročanju medijev pripor odredil zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti.

V Črnomlju danes pripravljajo protest, kjer od vlade zahtevajo konkretne ukrepe za zaščito meje in zaščito krajane. Protest bo ob 17. uri.

V letošnjem letu se je število nezakonitih prestopov slovensko-hrvaške meje najmanj podvojilo. Na udaru so predvsem naslednja območja: Bela krajina, Kočevsko-ribniško in Ilirska Bistrica, migranti pa se na to pot odpravijo iz Bihača in Velike Kladuše v Bosni in Hercegovini. Te poti so za njih namreč najkrajše.

Za Posavje letos ne poročajo o večjih prestopih meje. Največkrat poročajo le o tem, da se tujci skrijejo v tovorih ali na podvozjih vlakov ali tovornih vozil, kjer jih nato policisti na mejnih prehodih tudi izsledijo.

M. P.