Učenci iz Posavja pri nacionalnem preverjanju znanja med boljšimi v državi

(vir: pixabay.com)

Analiza nacionalnega preverjanja znanja kaže, da so učenke in učenci iz Posavja med boljšimi v državi. Kot je razvidno iz analize, objavljene na spletnih straneh Državnega izpitnega centra, so na lanskem nacionalnem preverjanju znanja v povprečju dosegli 61,65 odstotka vseh točk, kar je med regijami eden boljših rezultatov v državi.

Za primerjavo. Učenci iz Pomurja so lani v povprečju dosegli “le” 58,08 odstotka vseh možnih točk, učenci iz Podravja pa “le” 59,1 odstotka. Slabši od učencev iz Posavja so bili še učenci iz Obalno-kraške regije, Koroške, Notranjsko-kraške, Savinjske in Zasavske regije. Boljši pa so bili učenci Gorenjske, Goriške in Osrednjeslovenske regije ter regije Jugovzhodna Slovenija. Najboljši rezultat med vsemi so dosegli učenci Osrednjeslovenske regije, in sicer 64,66 odstotka vseh točk.

Slabše od povprečja učencev iz drugih regij se sicer posavski učenci odrežejo pri testu iz slovenščine v 9. razredu, bolje pa pri testu iz slovenščine za 6. razred.

Ravno danes bodo sicer učenci 6. razredov po vsej Sloveniji seznanjeni z dosežki nacionalnega preverjanja znanja, ki so ga pisali v prvi polovici maja. Učenci 9. razredov so bili z dosežki seznanjeni že v ponedeljek.

M. P.