V najdražjih copatah so našli preseženo količino nevarnega kroma

(vir: ZPS)

V Združenju potrošnikov Slovenije (ZPS) so preizkusili 10 parov šolskih copat v cenovnem razredu od 6,99 do 19,99 evra. Izbirali so med šolskimi copatami, ki prevladujejo na nogah otrok na razredni stopnji (od 1. do 5. razreda). Na test so uvrstili copate različnih, tudi trgovskih, znamk, predvsem zaradi široke dostopnosti in občutno nižje cene. Z izjemo enega para copat, kjer proizvajalec ni bil naveden, so vse testirane šolske copate izdelane v Sloveniji.

Ugotovili so, da so copate bolj ali manj kakovostne, a je bil med njimi tudi par (najdražje copate na testu), v katerem so našli preseženo količino nevarnega 6-valentnega kroma.

Proizvajalca so o prekoračitvi že obvestili, prav tako tudi Urad RS za kemikalije, v ZPS pa ne razkrivajo, kateri proizvajalec je bil to.

Med desetimi pari na testu so trije prejeli oceno dobro, pet povprečno, po en par pa pomanjkljivo in nezadovoljivo.

Na testiranju so preverjali, kako vzdržljiv in zračen je material ter predvsem, kako (ne)zdrsljiv je podplat tako na mokri kot suhi podlagi. Otroci namreč copate uporabljajo tudi pri športni vzgoji. Testirali so copate iz različnih materialov: blaga (tudi iz mikro vlaken) ali usnja in z različno debelino (gumijastega) podplata. Debelina podplata je lahko pomembna, če so otroci v prostorih s hladnimi talnimi površinami.

Sprednji del copatov je najbolj na udaru

Del testa, na katerem so preverili upogibanje, so vse copate prestale brez težav, medtem ko je bila obraba sprednjega dela, kapice, kar za polovico vzorcev na testu velik izziv, saj je v testnem ciklu (opravili so 25.600 ponovitev, ena ponovitev je enaka približno enemu koraku) pri enem vzorcu prišlo do precejšne površinske obrabe, pri štirih pa do popolne obrabe materiala, tako da je v copatah nastala luknja.

Zdrsljivost pri večini povprečna

Prav vse izbrane copate imajo po navedbah (predstavitev trgovca, predstavitev izdelka na spletnih straneh proizvajalcev) nedrseč podplat, vendar so med njimi razlike. Pri nekaterih je podplat izdelan iz nekoliko debelejše plasti vlite gume, pri drugih je nekoliko tanjši, tretji imajo na usnjenem podplatu našiti dve krpici nedrsne gume.

Pri preizkusu zdrsljivosti, ki je eden od najbolj zahtevnih, so v laboratoriju izmerili koeficient trenja na keramični ploščici in plošči iz umetne mase (linolej). Zadnja za noben izdelek ni bila prevelik izziv. Večji izziv je bila keramika.

`Suhi del testa so vse izdelale s pozitivno oceno, `mokri´ del pa je pokazal na težavo zdrsljivosti na petnem delu, za kar so prav vse copate prejele oceno pomanjkljivo ali nezadovoljivo. Ocene za zdrsljivost na sprednjem delu so bile boljše.

Nasvet ZPS:
1. Če se otroku noge močneje potijo, je pomembno izbrati material, ki diha, saj zagotovo ni prijetno preživeti več ur v šolskih copatah z vlažnimi nogami. Na testu so prejele oceno dobro copate, izdelane iz tekstila (tudi mikro vlaken), a tudi en par copatov iz usnja.
Če se vašemu otroku močno potijo noge, razmislite o nakupu copat, ki jih lahko tudi operete. To omogočajo predvsem copate, ki so narejene iz tekstila.
2. Podplati copatov so različnih debelin. Debelina podplata je lahko pomembna, če so otroci v prostorih s hladnimi talnimi površinami.
3. Zdrsljivost na `mokri´ keramiki je predvsem izziv za petni del copatov. Zato opozorite otroke na previden korak v takšnih situacijah.

V ZPS so testirali naslednje izdelke, podrobnejši rezultati pa javno niso dostopni:

  • Alenka, d. o. o., balerinke
  • Bimbo Duka Vesna, s. p., Nuša
  • Elmint, d. o. o., Copa Cop, Balerina, art. 824
  • Fajfar M., s. p., Pika
  • Humanic, U&ME
  • Ibba Plus, d. o. o., Rolly, art. 11337
  • Ibba Plus, d. o. o., Rolly, art. 80337
  • Recinko, Sparky, art. 900
  • Špela Sitar, s. p., copati
  • Vučko, d. o. o., art. Eva

Vir: ZPS

M. P.