Tudi Tonin in Vrtovec podpisala pismo o nameri za vzpostavitev Feniksa

S podpisom pisma o nameri za vzpostavitev gospodarskega logističnega središča Feniks v Posavju so se k izvedbi v četrtek zavezali še obrambni minister Matej Tonin, infrastrukturni minister Jernej Vrtovec in vodstvo Darsa. Drugi partnerji večstomilijonskega projekta, ki se je začel pred 16 leti, so namero podpisali že dan prej.

 

Logistično središče Feniks predstavlja dogovor med brežiško občino in več ministrstvi o razdelitvi nalog pri zagonu zastalega gospodarsko-razvojnega projekta na približno stohektarskem območju med avtocesto in vojaškim letališčem Cerklje ob Krki.

Dogovor predvideva, da Dars poskrbi za avtocestni priključek, obrambno ministrstvo zagotovi zemljišča za premestitev letališkega območja za odmetavanje nevarnega tovora, ki zdaj ovira projekt. Ministrstvo za gospodarstvo bo poskrbelo za gradnjo središča in prenos državnih zemljišč na Občino Brežice, ta pa bo izvedla komunalno opremljanje.

Kot je ob podpisu pisma o nameri v Ljubljani spomnil minister za okolje Andrej Vizjak, so projekt zastavili leta 2006, leta 2012 pa so zanj sprejeli državni prostorski načrt. Potem je zaradi vmesne finančne krize in drugih razlogov zastal, v prihodnjih letih pa naj bi ga končno uresničili. Izrazil je upanje, da bo nova vlada projekt nadaljevala.

Ministrstvo za obrambo ima v Cerkljah po Toninovih besedah pomembno vojaško letalsko bazo, v katero je tudi Nato vložil 70 milijonov evrov. Za njih je, kot je dejal, prva prioriteta, da baza deluje in je operativna. Vrtovec pa se je dotaknil predvsem geografske lege Brežic: “Slovenija ima izvrstno lego, a je ne znamo v polnosti izkoristiti, zato je treba razvijati zaledne logistične terminale, kakršen bo tudi v vsaj enem delu Feniks.”

A. M.