Tudi Italijani kaznovali do migrantov odprto politiko

Giorgia Meloni.

Potem ko se je nekaj podobnega pred nekaj tedni zgodilo na Švedskem, se je zdaj tudi v Italiji. Ti so kaznovali do migrantov odprto politiko, ki jo je vodila vladajoča politična levica in na včerajšnjih volitvah podelili mandat za sestavo nove vlade napredni desnosredinski koaliciji.

 

Po neuradnih izidih se zmaga obeta h gospodarstvu usmerjeni stranki Bratje Italije. Njena voditeljica in najverjetnejša mandatarka, prva v zgodovini države, Giorgia Meloni je ponoči že napovedala, da bodo vladali za vse Italijane. “Če smo poklicani, da vodimo to državo, bomo to počeli za vse Italijane,” je glede na poročanje tujih tiskovnih agencij povedala v kratkem nagovoru medijev v Rimu. Napovedala je še, da bodo delovali s poudarkom na tem, kar ljudi združuje, in ne na tem, kar jih deli.

Stranki Bratje Italije se glede na trenutne izide obeta 26 odstotkov glasov. Preostali dve stranki v desnem taboru, Liga Mattea Salvinija in Naprej Italija Silvia Berlusconija, naj bi osvojili manj, približno devet oz. osem odstotkov podpore, a skupaj naj bi trojica strank imela večino tako v poslanski zbornici kot senatu.

Bratom Italije sicer po podpori sledi levičarska, promigrantsko usmerjena Demokratska stranka pod vodstvom Enrica Lette, ki se ji obeta okrog 19 odstotkov glasov. Poleg nje levi blok tvori še nekaj manjših strank in skupaj naj bi osvojile največ 26 odstotkov glasov, kar je premalo, da bi oblikovale vlado.

Stranka Bratje Italije zagovarja trdo politiko do migrantov. Z Libijo bi tako sklenili dogovor o zadrževanju migrantov. Glede družbenih vprašanj, kot je splav, pa ima stališča usmerjena v ohranjanje življenja.

V stranki podpirajo znižanje davkov, z Brusljem bi se radi na novo pogajali o italijanskem načrtu za okrevanje. Z Libijo bi sklenili dogovor o zadrževanju migrantov.

A. M.