Tržnica vabi: Ob svetovnem dnevu hrane sejem na Tržnici Videm

Tudi tokrat se bodo na sejmu predstavile kmetije, ekološke kmetije, biodinamične kmetije, rokodelci, umetniki in zbiratelji. Poleg tega, da se bomo spomnili svetovnega dne hrane in dneva kmetic, ki ga praznujemo v oktobru, so sejem popestrili z zbirkami starin (vojaških in drugih vrednih predmetov), ki jih bodo pokazali zbiratelji ter delavnico iz naravnih materialov za otroke.

Svetovni dan hrane

Svetovni dan hrane se praznuje vsako leto 16. oktobra. Glavni namen svetovnega dneva hrane je opozarjanje, da v svetu živi veliko število ljudi, ki trpi za pomanjkanjem hrane. Tema letošnjega svetovnega dneva je potekala pod geslom »Združeni proti lakoti«. S tem geslom želi ZN (Združeni Narodi) opozoriti, da se lahko proti lakoti, ki danes pesti že kar milijardo ljudi, borimo le na način, da se poveča proizvodnja hrane na vseh ravneh, lokalno, regionalno in globalno. Kljub dejstvu, da je EU največja proizvajalka hrane na svetu pa je Slovenija še vedno močno odvisna od uvoza hrane, še posebej na področju proizvodnje žit, kjer Slovenija beleži le 60% samooskrbe. Iz tega naslova mora Slovenija v prihodnjih letih še posebej temeljito pristopiti k trajnostnemu povečanju proizvodnje in samooskrbe.

Tržnica Videm

Ponudba bo pestra, izbirali boste lahko Daničičeve mesnine, ribe ribogojnice Pavlič, jogurte, sire in mlečne izdelke, izdelke iz kozjega mleka, izdelke iz ovčjega mleka, domače moke, zdrobe, kaše, orehe, med, čaje, kruh in pecivo, kis, olje, žganje, tinkture, sirupe, zelišča, zelenjavo, palačinke, torte in sladice ter še veliko drugih dobrot.

Kakšno lepo darilo zase ali za svoje drage boste lahko izbrali pri rokodelcih. Še vedno bodo na voljo bučke, ki so jih pridno prinašali učenci 1. razredov OŠ Leskovec pri Krškem. Za prostovoljni prispevek si boste z njimi lahko okrasili dom.

Na sejmu pa boste lahko izbirali med različnimi zdravimi in domačimi izdelki:

  • Mlečni izdelki
  • Različni namazi (vegi, zeliščni)
  • Ribe in ribji izdelki
  • Zeliščni izdelki (čaji, tinkture, mazila, kreme, sirupi, začimbe, konopljini izdelki, olja)
  • Moka, peciva, jajca in ostali izdelki
  • Zelenjava lokalnih pridelovalcev
  • Rokodelski izdelki

Tudi tokrat boste lahko izbirali med ponudbo rabljenih predmetov Stare šole Krško. Za najmlajše pa se bo odvijala delavnica – ustvarjamo iz naravnih materialov. Posebnost jutrišnje tržnice pa bo zbirka starin (vojaških in drugih vrednih predmetov), ki jih bodo pokazali zbiratelji.

N. N.