Trubarjev dom upokojencev Loka pri Zidanem mostu preživlja težke čase

Loka pri Zidanem mostu (vir: Trubarjev dom upokojencev, FB)

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj se je danes seznanil z razmerami v Trubarjevem domu starostnikov v Loki pri Zidanemu Mostu, v katerem je trenutno okuženih 113 stanovalcev in 39 zaposlenih.

Kot je ocenil minister, dom trenutno preživlja težke trenutke, kadrovska problematika doma pa je zelo žgoča.

Minister Cigler Kralj je v izjavi za medije povedal, da so na pomoč Trubarjevemu domu že priskočili zaposleni iz drugih domovih za starejše po državi, prostovoljci prek Rdečega križa, Zdravstveni dom Sevnica bo napotil tri medicinske sestre, jutri pa bodo z delom pričeli študenti medicine in zdravstvene nege, poročajo mediji.

Minister je povedal, da je v Sloveniji trenutno okuženih 665 stanovalcev iz domov starejših, številni so tudi ozdraveli.

Meni tudi, da je epidemija z novim koronavirusom razkrila kadrovsko in finančno podhranjenost socialno-varstvenih zavodov ter da bo ministrstvo v naslednjih dveh letih za reševanje kadrovskih težav v domovih starejših namenilo 26 milijonov evrov.

“Vlada je odločna po koncu epidemije sistemsko urediti kadrovske razmere v teh socialno-varstvenih zavodih. Razmere glede epidemije v Sloveniji in Evropi so resne, vendar so zadeve zahvaljujoč srčnim ljudem obvladljive. Vlada se trudi s svojimi ukrepi zagotavljati ravnotežje in čim manj posegati v normalno delovanje družbe,” je še dejal minister.

Direktor Trubarjevega doma Robert Potočnik pa je razmere v domu ocenil kot zelo resne, zlasti kar zadeva kader, saj je izpad zelo obsežen in zato težko obvladujejo razmere. Veseli ga, da se je v delovni proces vrnilo pet zaposlenih, ki so se že pozdravili, do konca tedna naj bi se na svoja delovna mesta vrnilo še 10 do 15 zaposlenih.

Od 40 do 50 stanovalcev naj bi se tako do konca tedna tudi pozdravilo, sedem stanovalcev je umrlo, pet pa jih je na bolnišničnem zdravljenju.

Po Potočnikovih besedah so v domu brise doslej odvzeli 850 osebam, okužba z novim koronavirusom v domu pa se je po njegovih besedah razširila preko prezračevalnega sistema v eni izmed domskih stavb.

M. P.