Tonski strokovnjak: Vizjakov posnetek je res lepljenka

Vir: posnetek zaslona.

Vsaj eden od zvočnih posnetkov domnevnega spornega pogovora izpred 14 let med takratnim ministrom za gospodarstvo Andrejem Vizjakom in LDS-ovim tajkunom Bojanom Petanom, je bil prirejen in je torej res neke vrste lepljenka, po poročanju portala Siol.net meni strokovnjak za produkcijo zvoka Mitja Krapša.

Nenadne spremembe ambientalnega zvoka, ki jih je mogoče slišati v ozadju dialoga med Vizjakom in Petanom, po mnenju strokovnjaka izdajajo poseg v posnetek.

Lastnik produkcijskega studia Jama Mitja Krapša, tonski strokovnjak z več kot 20 leti izkušenj, je posnetek analiziral za Planet TV. V analizi je izvirni posnetek ločil na dva: govor, torej besede obeh sogovornikov, in zvoke iz ozadja. V posnetku, ki ga je poimenoval Ozadje.wav in ki vključuje samo ambientalni zvok, ne pa tudi besed Vizjaka in Petana, se po ugotovitvi Krapše zvok spremeni kar štirikrat, nenavadno pa se mu zdi še, da se spremeni tudi akustika prostora.

“V dvanajsti sekundi posnetka se zvok v ozadju spremeni tako očitno, da je skoraj nemogoče, da bi se kaj takega tako hitro lahko zgodilo v resničnem svetu, v ‘živi’ restavraciji. Tak vrvež se lahko umiri v nekem času, ne pa v eni sekundi,” je dejal Krapša. Dodal je, da so preostale menjave zvokov v ozadju manj očitne, a še vseeno opazne in pri pogovoru za eno mizo tako rekoč nemogoče.

“V prvem delu posnetka se v ozadju slišijo ptički, v drugem delu se na glasu gospoda Petana sliši prostor, kar nakazuje na to, da je v notranjosti. To je v naravi neizvedljivo,” je povedal Krapša.

Krapša verjame, da posnetek ni nastal s katero od bolj konvencionalnih naprav za snemanje zvoka, ki so bile na voljo leta 2007, na primer mobilnim telefonom ali diktafonom, saj je kakovost zvoka domnevnega pogovora Petana in Vizjaka za kaj takega previsoka. Po njegovem mnenju obstajata dve razlagi: ali je šlo za profesionalno snemalno opremo ali pa je bil posnetek pred javno objavo strokovno “očiščen” oziroma kako drugače obdelan.

A. M.