Tončkov dom na Lisci: Okolju in družinam prijazna planinska koča

Tončkov dom na Lisci

Tončkov dom na Lisci, ki je v zadnjih desetih letih po prenosu lastništva na Občino Sevnica doživel celostno prenovo notranjih prostorov in okolice, se ponaša z dvema certifikatoma Planinske zveze Slovenije – Okolju prijazna planinska koča in Družinam prijazna planinska koča. Certifikate je skladno s pogoji Planinske zveze Slovenije potrebno periodično obnavljati, izpolnjevanje pogojev za obnovo certifikata pa preverja strokovna komisija.

Okolju prijazne planinske koče zagotavljajo okolju prijazno in energetsko učinkovito upravljanje. Upravitelj koče je zavezan k skrbnemu ravnanju z občutljivim gorskim okoljem. Tončkov dom na Lisci že vrsto let uporablja rastlinsko čistilno napravo, med zadnjimi obnovitvenimi deli pa je bila urejena tudi primerna fasada. Urejeni so otoki za odlaganje smeti, upravljavec koče, Tomaž Rantah, pa stremi k ekonomični porabi energije in zmanjšanju količine odpadkov. Za pripravo obrokov izbira lokalne sestavine, s čimer zmanjšuje tudi ogljični odtis, ki nastaja pri dostavi dobrin v kočo.

Družinam prijazne planinske koče zagotavljajo prijetno bivanje in nepozabna doživetja za najmlajše planince in njihove starše. Družine so sprejete z vso pozornostjo in razumevanjem za njihove specifične potrebe. Oprema koče je dopolnjena z otroškimi stolčki, previjalno mizo in drugimi elementi za najmlajše, lega koče pa družinam omogoča sorazmerno lahek dostop. Do Tončkovega doma vodijo številne planinske poti različnih težavnosti, ob cesti, ki vodi vse do vrha in omogoča dostop z avtomobilom, pa so primerno razporejena parkirišča. Ob koči je na novo urejena terasa z zaščitno ograjo, na planoti pod stavbo pa je veliko otroško in športno igrišče. V letošnjem letu je v načrtu nadgradnja infrastrukture za najmlajše z velikim toboganom.

Tončkov dom na Lisci je primer odlične prakse, kako lahko planinske koče združujejo skrb za okolje in prijaznost do družin. S svojo zavezanostjo trajnostnemu razvoju in prilagojenostjo potrebam obiskovalcev vseh starosti, koča ponuja izjemno doživetje za vse, ki si želijo uživati v naravi in lepoti slovenskih gora.

Vir: Občina Sevnica