Tomšič zaradi pozivov k umoru Janše na sodišče

Na okrajnem sodišču v Ljubljani je za danes razpisana glavna obravnava proti Ludviku Tomšiču, ki ga tožilstvo preganja zaradi vpitja, da je treba Janeza Janšo takoj ubiti. Tomšič je namreč na protestih pristašev levo-sredinskih strank proti izgubi oblasti, ko je nastajala prejšnja vlada, dalj časa javno pozival k umoru Janšes spodbujanjem skandiranja “Ubi Janšo” in s ponavljanjem trditve, da je treba “Janšo takoj ubiti”.

Pozneje so bili takšni protesti, na katerih so tudi z množično natisnjenimi plakati pozivali k smrti, skoraj vsak teden ob petkih. Znani so kot “kolesarski”. Označeni so bili kot spontani, čeprav so imeli v ozadju znane organizatorje, med glavnimi je bil Jaša Jenull.

Sodni postopek je po pisanju Spletnega časopisa presenečenje. Iz tožilstva so jim namreč maja 2020, ko so prosili za pojasnilo, ali bodo po policijski preiskavi sprožili postopke proti protestnikom, ki so pozivali k umorom, sporočili, da so postopke zaradi napisov, ki so pozivali k smrti (smrt janšizmu, svoboda narodu) zavrgli, ker na tožilstvu menijo, da pozivi k smrti pristašev določene stranke ali politika niso kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva in nestrpnosti, ki se preganja po uradni dolžnosti. Odločili so se tudi, da ne bodo preganjali niti pozivov Ludvika Tomšiča k umoru Janeza Janše. Teh pozivov na tožilstvu niso razumeli kot spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti, dogajanje so preverjali kot grožnjo Janši osebno, tam pa je postopek mogoč le, če bi ga Janša proti Tomšiču tudi sprožil osebno, česar pa ta ni storil, so sporočili takrat. Zdaj so si očitno premislili.

A. M.