Tomaž Lisec: Vladne rešitve v protikoronskem zakonu glede šolske prehrane življenjske in pravične

Državni zbor je v sredo na predlog vlade sprejel šesti protikoronski zakon, ki med drugim učencem in dijakom, ki za to izpolnjujejo pogoje, v času pouka na daljavo zagotavlja topel obrok. Kot je v predstavitvi stališča poslanske skušine SDS v DZ dejal Tomaž Lisec, je tak predlog življenjski, logistično izvedljiv in pravičen.

 

Sprejeti zakon določa, da lokalna skupnost učencem in dijakom v času pouka na daljavo organizira brezplačni topli obrok. Ta pripada učencem in dijakom, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 383 evrov, kar pomeni, da je družina uvrščena v 3. dohodkovni razred otroškega dodatka oziroma 2. dohodkovni razred državne štipendije. Brezplačni topli obrok pripada tudi učencem in dijakom, ki so nameščeni v rejniško družino. Sredstva za topel obrok zagotovi država.

Na isti seji državnega zbora so opozicijske stranke predlagale zakon s podobno vsebino, a ga vladne stranke niso podprle. Kot je v predstavitvi stališč poslanske skupine SDS povedal Lisec, predlog opozicije pri možnosti kosila izključuje dijake, poleg tega je prepričan, da je vladni predlog bolj življenjski, logistično izvedljiv in pravičen. Predlog je vladna koalicija SDS, SMC, NSi in DeSUS nato tudi podprla.

M. P.