Tomaž Lisec: Očitno predsednik vlade ne razume ali ne pozna sektorja kmetijstvo

Poslanec Tomaž Lisec (vir: Zajem zaslona)

Slovensko kmetijstvo je v velikih težavah, vlada Roberta Goloba doslej na področju kmetijstva zaenkrat ni naredila ničesar, hkrati koalicija ni sprejela predlogov stranke SDS za pomoč kmetom. Rešitve je v tem tednu na novinarski konferenci predstavil poslanec Tomaž Lisec. (vir)

V SDS so vlado Roberta Goloba pozvali, da pripravi interventni zakon za pomoč kmetijstvu zaradi suše in dviga energentov ter ostalih surovin na področju kmetijstva.

Predlagali so tudi spremembo zakona in uvedbo prodaje goriva za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo (vključno s čebelarsko in dvoriščno mehanizacijo) brez trošarine oziroma vsaj kvartalno vračanje trošarine za gorivo. Zavzeli so se tudi za oblikovanje zakonske spremembe in podlage za znižanje katastrskega dohodka kmetij za kmetijska zemljišča, znižanje najemnin za državna zemljišča in stroškov namakanja iz državnih namakalnih sistemov na območjih, ki jih je prizadela suša.

Prva neuradna ocena namreč kaže, da je samo do konca avgusta zaradi suše nastalo za približno 70 milijonov evrov škode, cene kmetijskih vhodnih surovin pa rastejo v nebo.  Probleme imajo tudi živinorejci, saj nimajo dovolj hrane za pašo. Spomnimo. Prejšnja vlada je pri sprejemanju vsakega protikoronskega paketa ukrepov (PKP) upoštevala tudi želje kmetov. Kmetje so prejeli tudi enkratno finančno nadomestilo zaradi posledic povečanja cen.

O zdajšnjem predlogu SDS so v preteklih dneh razpravljali tudi na parlamentarnem odboru za kmetijstvo, kjer pa so koalicijski poslanci predlog za pomoč kmetijstvu zavrnili.

Golobova koalicija ponudila le nekakšen plagiat

Tomaž Lisec je o tem med drugim povedal: “Ko smo predlagali pet sklepov, smo pričakovali neko nadgradnjo s strani koalicije oziroma vlade pri teh sklepih, dobili pa smo nek plagiat sklepov v neki politični bitki prestiža.”

Hkrati je spomnil tudi na vladni fiasko z odkupom pšenice. “Očitno predsednik vlade ne razume ali ne pozna sektorja kmetijstvo. Še posebej pa ne sektorjev znotraj kmetijstva. S svojo izjavo je naredil veliko škodo slovenskemu kmetijstvu zaradi padca cen in ker so kmetje iskali druge alternative. Predvsem tisti, ki se ukvarjajo s predelavo pšenice.”

Nenazadnje pa tudi izplen ni bil tak, kot so bile Golobove prve besede. “Popoln fiasko, namreč le ena pravna oseba se je prijavila na ta odkup, pa še ta vloga je bila nepopolna. Rezultat te velikopotezne obljube je bil tako en velik fiasko.”

Pri Golobu gre po njegovem za njegov ego, ki prehitro udari z besedami na dan, ne da bi pomislil, kaj bodo te prinesle. Upa, da ne bo vlada z namenom reševanja problematike le ustanovila nekega novega direktorata za mešanje megle.

Posnetek pogovora Tomaža Lisca o kmetijstvu:

M. P.