Tomaž Lisec: “Očitno kmetje brezobrestno podpirajo ministrstvo za kmetijstvo”

Tomaž Lisec, poslanec Slovenske demokratske stranke, na seji parlamentarnega odbora o kmetijstvu (vir: Zajem zaslona)

V državnem zboru so v petek na zahtevo poslanske skupine Slovenske demokratske stranke obravnavali problematiko plačil za kmetovanje na območjih z omejitvami (OMD) in prošnjo, da bi Čebelarski zvezi Slovenije pomagali pri izvedbi Mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev – v višini 150 tisoč evrov.

Koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) so vse predloge SDS za zavrnili.

Golobova koalicija je  s 1. januarjem 2023 uveljavila novelo zakona o dohodnini, s katero se plačilo za kmetovanje na območjih z omejitvami v višini 50 odstotkov štejejo med obdavčljive prejemke.

Posavski poslanec Tomaž Lisec je na odboru za kmetijstvo izpostavil, da je vprašljivo točkovanje za razvrstitev kmetij v območja z omejenimi dejavnostmi (OMD), ki se spreminja. Nenavadno in negativno presenečenje je bilo, da je bil rok za oddajo komentarja na Pravilnik o razvrstitvi kmetij OMD le 3 dni.

Lisec je izpostavil, da je vlada sprejela predlog novele Zakona o dohodnini, ki dodatno obdavčuje kmetije z omejitvami, plačilo OMD v višini 50 % gre med obdavčljive prejemke. Z obdavčenjem v višini 50 % se v SDS ne strinjamo. “Treba je odpraviti anomalijo v Zakonu o dohodnini,” je dejal. Povedal je, da je v Sloveniji preko 46.000 kmetij, ki delujejo kot kmetije OMD tj. območja z omejitvami. Plačila za 2023 naj bi se za leto zamaknila in izplačala šele 2024.

“Očitno kmetje brezobrestno podpirajo ministrstvo za kmetijstvo. Prav bi bilo, da se ta plačila izplačajo letos,” je dejal Tomaž Lisec. Razkril je še, da zdajšnja vlada deluje po načelu: “Če država nekaj da, mora tudi vzeti!”

Mladi čebelarji

Druga tema pa je bila pomoč pri organizaciji mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev. To Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju z Občino Ivančna Gorica organizira v začetku julija, pričakujejo več sto ljudi z vsega sveta. Vrednost projekta je 150.000 evrov.

V SDS so si zavzemali, naj pristojno ministrstvo zagotovi finančno in organizacijsko podporo organizaciji tekmovanja mladih čebelarjev. V koaliciji so tudi to zavrnili.

“Ne le pri športu, povsod se država preko ministrstev vključuje v evropska in svetovna prvenstva. Pri čebelarstvu, kjer smo Slovenci svetovni prvaki po prepoznavnosti, pa je država dvignila roke in je to zdaj slovenski in mednarodni problem,” je povedal Tomaž Lisec.

Del razprave Tomaža Lisca na seji odbora v državnem zboru:

Celotna zahteva SDS za sklic nujne seje odbora je dostopna na povezavi: Plačila za OMD

M. P.