Tomaž Lisec: Ministrica Stojmenova Duh svoje delo opravlja nevestno, netransparentno in nesmotrno

Tomaž Lisec

Poslanec Poslanske skupine SDS Tomaž Lisec je na današnji novinarski konferenci spregovoril o vzrokih za interpelacijo zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh.

Kot je uvodoma izpostavil Lisec se je ministrstvo na podlagi zakona o digitalni vključenosti odločilo za nakup 13 tisoč računalnikov. Opozoril je, da slednji nimajo operacijskega sistem, niti antivirusne zaščite, kar bo dodaten strošek, ki ostaja pod vprašajem. V teh dneh se pojavljajo številni pozivi, da se računalniki, katerih skladiščenje stane 2500 eur mesečno, čimprej razdelijo. Postavlja se vprašanje po kakšnem ključu bodo razdeljeni. 

“Interpelacijo vlagamo, ker menimo, da Emilija Stojmenova Duh svoje delo opravlja nevestno, netransparentno in nesmotrno. Še več, sama ne prevzame odgovornosti, ampak jo prelaga na druge. Sklicuje se na ministrstvo za izobraževanje, ministrstvo za delo, javni sklad, posredno občine in celo šole. Navaja, da je nakup odgovoren, ker da ima za podlago sistemski zakon, ki naj bi vzpostavil mehanizem za razdeljevanje,” je razložil Tomaž Lisec in dodal, da je namesto vzpostavitve mehanizma slišati, da v Poslanski skupini Gibanje Svoboda pripravljajo nov zakon, da bo ta mehanizem za razdeljevanje sploh lahko zaživel. 

V nadaljevanju je Lisec spomnil, da je Poslanska skupina predhodno vložila zahtevo za sklic skupne nujne seje Odbora za notranje zadeve in Odbora za izobraževanje, a sta Novakova in Janev to zahtevo zavrnila. “Tereza Novak je v odgovoru sama navedla, da je možno orodje interpelacija, za kar smo ji hvaležni”, je dodal Lisec. 

“Nakup računalnikov je popolna šlamastika in fiasko, a namesto, da bi ministrica doma reševala situacijo, je odšla v Davos. Na interpelaciji bomo predsednika vlade pozvali, da premisli, ali je Emilija Stojmenova Duh še sposobna za to funkcijo. Vsekakor pa pričakujemo in predlagamo, da bo zaradi vseh navedenih okoliščin, odstopila. Namreč, dlje kot bo ministrica na položaju, dlje se bo kazala rdeča nit te vlade, to pa je neodgovornost, netransparentnost in korupcija”, je zaključil poslanec Tomaž Lisec.

Vir: SDS