Tomaž Lisec: “Besedičenje oziroma celo proslavljanje uspeha mag. Židana, da “Slovenija ni izgubila terana,” je sramotno”

Predstavljamo mnenje o izgubi tožbe na Sodišču EU glede zaščite imena teran, ki ga je za poslansko skupino SDS podal posavski poslanec Tomaž Lisec.

“V SDS z žalostjo sprejemamo novico, da je Slovenija izgubila tožbo na Sodišču Evropske unije glede zaščite imena teran. V Poslanski skupini SDS smo leta 2017 opozarjali, kaj se lahko zgodi zaradi neodgovornega dela tedanjega ministra mag. Dejana Židana.

Slovenija oziroma tedanja Vlada RS ni uspela zaščititi imena teran, zato je današnje besedičenje oziroma celo proslavljanje uspeha mag. Židana, da “Slovenija ni izgubila terana,” sramotno.

Ker nikoli ni bilo govora o izgubi terana, ampak o ekskluzivni uporabi imena teran za slovenske vinarje. In ravno to se je z zavrnitvijo sodbe zgodilo. Hrvaška je (pod posebnimi pogoji) dobila možnost uporabe in izrabe imena teran, kar gre na veliko škodo slovenskih pridelovalcev terana, ki so preveč verjeli mag. Židanu.

Zato danes ne moremo več izgovarjati “teran je bil, je in bo samo slovenski”, saj ga glede na delegirani akt in izgubo sodbe lahko uporabljajo tudi na Hrvaškem.

Zato se v SDS sprašujemo, kdo bo plačal škodo slovenskim vinarjem, kdo in v kakšnem znesku bo plačal izgubljeno sodbo ter kdo bo prevzel politično odgovornost za novo izgubo – tokrat terana.”

M. P.