To smo čakali: V torek predvidoma konec epidemije

Minister za zdravje Janez Poklukar (vir: Twitter)

Epidemiološka slika v državi je v teh dneh ugodna, zato je strokovna skupina predlagala vladi, da po izteku zdaj veljavne epidemije, ki poteče 15. junija, te ne podaljšuje, je včeraj povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

To sicer še ne pomeni odprave vseh ukrepov.

Zagotovo bodo maske še najprej obvezne v zaprtih prostorih in na prostem tam, kjer ni mogoče zagotoviti primerne razdalje.

Ugodnejša epidemiološka slika po navedbah ministra pomeni tudi, da z današnjim dnem prehajamo v t. i. oranžno fazo po lestvici Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni.

Poklukar kot ključno za upadanje epidemije vidi cepljenje. “Cepljenje je ključno kot zadnja bitka na poti do zmage zoper koronavirus,” je dejal Poklukar, saj bo le cepljenje omogočilo znižanje reprodukcijskega števila pod 0,7, medtem ko je ta sedaj pri 0,8. To je po njegovem zelo pomembno zlasti spričo novih, izredno virulentnih različic virusa.

Sicer pa je Poklukar poudaril, da je cepiva v teh dneh tudi po potezi Madžarske, ki nam je podarila 300.000 odmerkov cepiva AstraZeneca, dovolj.

Zato bodo v prihodnjem tednu v praktično vseh cepilnih centrih po državi uvedli dneve odprtih vrat za cepljenje, s čimer bodo vsem prebivalcem omogočili, da po najkrajši poti pridejo do cepljenja. Naročanje na cepljenje ne bo potrebno.

A. M.