Tjaša Mesinger iz Čeberol’ce predstavila Voščene zgodbe

Vir: Rasto Božič/STA

Sevniški spominek »Voščene zgodbe« je prejel prestižno priznanje Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT). Mednarodna komisija je prepoznala edinstvenost tega unikatnega ročno izdelanega spominka in Tjaši Mesinger podelila nagrado za najboljši ekološki izdelek (Most Ecological Choice). Izmed 29 prijavljenih izdelkov iz osmih svetovnih oziroma evropskih regij gastronomije je Tjašin spominek edini iz Slovenije, ki je prejel nagrado.

 

V ponedeljek je na priložnostnem dogodku, ki je potekal v njenem studiu Art kamra v Sevnici, Tjaša Mesinger zbranim predstavila svojo Čeberol’co, ki je alternativa živilskim folijam iz umetnih materialov in koncept »Voščenih zgodb«. Predstavitev je v obliki pogovora vodila Annemarie Culetto iz KŠTM Sevnica, ki je aktivno sodelovala pri oblikovanju ideje in pripravi spominka. Gre za preplet sevniške zgodovine in modernega pristopa k ustvarjanju trajnostnega ročno izdelanega spominka, ki ima poleg spominske tudi uporabno vrednost.

Čeberol’ca je od leta 2022 vključena v Kolektivno blagovno znamko Sevnica Premium. Vključitev ji je omogočila sodelovanje na natečaju IGCAT. »Na začetku še nisem prepoznala prave vrednosti biti del tega. Sedaj je vključenost v mrežo kolektivnih blagovnih znamk dodatna potrditev«, je povedala Tjaša. V okviru KBZ Sevnica Premium je bil tudi oblikovan darilni komplet »Voščene zgodbe«.

Voščene zgodbe
Vir: Občina Sevnica

Spominek pripoveduje zgodbo o stari sadni sorti, Sevniški voščenki. Lesen posnetek jabolka je zavit v ročno izdelano povoščeno blago Čeberol’ca. Voščena zaščita ni naključna, saj je to jabolko že v minulih stoletjih pri transportu ščitil svilen papir. Zgodbo povezuje tudi značilna voščena zaščita, ki jo jabolko oblikuje na lupini v času zorenja. Edinstven spominek bo med septembrom in februarjem, ko se sevniška voščenka skladišči brez padca kakovosti, namesto lesenega posnetka vseboval svež sadež. Darilnemu paketu je priložena tudi knjižica z recepti in navodili za uporabo Čeberol’ce ter QR koda s predstavitvenim videoposnetkom.

Župan Srečko Ocvirk je za inovativen pristop k oblikovanju trajnostnega sevniškega spominka in pomemben prispevek k prepoznavnosti občine Sevnica Tjaši Mesinger izročil Listino Občine Sevnica. Ob tem je izpostavil, da je Čeberol’ca izdelek, s katerim je Tjaša stopila izven pričakovanih okvirjev, s tem pa svoji blagovni znamki dala edinstvenost in zanimivost. Čeberol’ca tako ni samo izdelek, ampak povzema sevniško identiteto in se lepo povezuje z drugimi dejavnostmi. »Je spominek, ne samo za Sevnico, ampak tudi za Slovenijo«, je poudaril.

Tjaši je čestitke izrekla tudi direktorica Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Mojca Pernovšek in ji izročila certifikat kakovosti Kolektivne blagovne znamke Sevnica Premium.

Zbrani so si ogledali tudi kratek predstavitveni video, s katerim je Tjaša Mesinger »Voščene zgodbe« predstavila na tekmovanju. Dostopen je na YouTube kanalu Art kamra oziroma na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=vewPCqG_cYY .