Vseh 27 poslancev SDS negativnih na testu za prepovedane droge – kdaj se bodo testirali ostali?

Poslanec SDS mag. Dejan Kaloh (vir: Poslanska skupina SDS, Twitter)

Na današnji novinarski konferenci je poslanec SDS Dejan Kaloh spregovoril o predlogu zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge, ki ga je poslanska skupina SDS ponovno vložila v zakonodajni postopek.

Poslanec Kaloh je uvodoma sporočil, da se je v preteklih dneh na Inštitutu za sodno medicino na prepovedane droge testiralo vseh 27 poslancev SDS ter da so bili vsi testi negativni.

Pričakuje, da bodo tudi ostali poslanci in poslanke prešli od besed k dejanjem in se prostovoljno testirali na prepovedane droge ter hkrati podprli predlagani zakon.

Dejal je, da se je v zadnjih dneh s strani predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič zgodila tudi nedopustna zavrnitev poslanske pobude Žana Mahniča, ki je z navedenimi argumenti pozval ministra Luko Mesca, da opravi testiranje na prepovedane droge. Predsednica državnega zbora je s tem kršila 248. člen Poslovnika državnega zbora in 20. člen Zakona o poslancih.

Dodal, da je “včeraj tudi sama predsednica državnega zbora na kolegiju naposled očitno uvidela, da so očitki glede domnevne uporabe drog med funkcionarji, v zadnjem času ne samo iz političnih krogov, temveč tudi iz kulturniške sfere vedno bolj glasni.” Predsednica državnega zbora je namreč dejala: “Mogoče bi bilo pa dobro, da gremo res vsi poslanci na test za droge, vsi enkrat. Prekinemo sejo pa gremo vsi na droge. Jaz bom prva, ki bom šla na test. Prva. Za vse, tudi za alkohol.”

Poslanec je kot pozitiven primer izpostavil finsko premierko Sanno Marin, ki se je udeležila ene izmed zabav, zaradi česar so se pojavila vprašanja, če je na zabavi konzumirala droge. “Sanna Marin je pojasnila, da je na zabavi s prijatelji pila alkohol, a da je zavrnila dvomljivce, je seveda takoj opravila test na droge, ki je bil negativen,” je dodal mag. Kaloh.

Poslanec je omenil tudi afero Fotopub oz. afero Smodej, kjer gre po njegovo na eni strani za zavržne (za enkrat še) domnevne spolne zlorabe in posilstva, na drugi strani pa za konzumacijo vseh možnih drog. “Teh umetniških performansov, ki so se kasneje povsem izrodili, so se dokazano udeleževali tudi ministri aktualne vlade. Kaj si o vsem skupaj lahko mislimo? Nič kaj dobrega,” je dodal.

Nato je vse ministre in predsednika vlade pozval, da se gredo prostovoljno testirati na prepovedane droge in tako pokažejo, da jim državljani in državljanke pri opravljanju njihovih funkcij v kontekstu jasnosti njihovih misli oziroma njihove neoporečnosti glede zlorabe prepovedanih substanc lahko povsem zaupajo.

M. P.