Tihotapljenje migrantov preko Posavja v polnem razmahu

(vir: policija.si)

Brežiški policisti so pri naselju Gregovce prijeli 25-letnega Hrvata, ki je skupino 20 migrantov peš prepeljal preko državne meje. Noč pred tem pa so pri Jeleniku odvzeli prostost trem slovenskim državljanom, ki so migrantom prav tako pomagalu pri nezakonitem prestopu meje.

V skupini migrantov, ki jo je vodil hrvaški državljan, je bilo deset državljanov Iraka, štiri državljani Irana in po dva državljana Sirije, Nepala in Bangladeša. Policijski postopki z njimi še niso zaključeni. Hrvata pa bodo po končani preiskavi privedli k preiskovalnemu sodniku s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države.

Po zaključenem pridržanju bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku tudi tri slovenske državljane. Eden je vozil avtomobil avstrijskih registrskih oznak, ko so ga policisti ustavili pri Jeleniku. V vozilu pa so bili tudi štirje državljani Afganistana, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo.

Policisti so nato v bližini ustavili še eno vozilo slovenskih registrskih oznak, v katerem sta bila dva slovenska državljana, ki ju prav tako sumijo pomoči tujcem pri nezakonitem prestopu meje. Vsem trem so odvzeli prostost in jih pridržali. Mladoletne tujce, ki so zaprosili za mednarodno zaščito, pa so odpeljali v azilni dom.

M. P.